galéria megtekintése

Megdöbbentő ellenség támadta meg az emberiséget

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 28. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Megdöbbentette a világot az Egészségügyi Világszervezet, a WHO állásfoglalása, amely szerint bizonyított a kapcsolat a feldolgozott húsfélék (felvágottak, szalámik, kolbászok, füstölt és pácolt húsok) fogyasztása és a vastagbélrák kialakulása között. A húságazat szándékos sokkolásról beszél, s azzal vág vissza, hogy ha az állítások igazak lennének, akkor nem lenne élet a földön.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) – a feldolgozott hústermékek rákkeltő hatásáról szóló – vizsgálati eredményei alapján nyilvánosságra hozott WHO-jelentés ismert tudományos eredményekre épül. Ezek szerint a tartósítószerek, aromák és ízfokozók jelentős része kapcsolatba hozható a daganatos megbetegedésekkel.

Csakhogy a mostani jelentés a rákkeltő hatás szempontjából egyenesen az 1-es, a bizonyítottan daganatkeltő kategóriába sorolta a feldolgozott hústermékeket. Oda, ahová olyan ismert „közellenségek” tartoznak, mint például az alkohol, a cigaretta vagy az azbeszt.

Az említett rákkeltő csoport 118 elemet számlál. Megtalálható abban a formaldehid, az UV-sugárzás, általánosságban maga napsütés (!) is, valamint a fűrészpor és a légszennyezés is. Az azonban, hogy a feldolgozott húsok miért szerepelnek itt, könnyen megérthető, ha sorra vesszük, miből készülnek. Fontos leszögezni, hogy nem általában a vörös húsokról szól a jelentés, így nem vonatkoztatható minden olyan élelmiszerre, amely ezekből készül. Önmagában a vörös húsok régebben inkább a koleszterinszint emeléséért, az érrendszeri betegségekért lettek felelőssé téve. Hogy újabban a daganatokkal is kapcsolatba hozzák például a sertést vagy a szarvasmarhát, az jelentős részben annak tudható be, hogy az intenzíven tartott állatok a takarmányozási gyakorlat folytán a tápláléklánc közepéről annak tetejére kerültek.

 

Az állattartó telepeken rendszeresen hús- és csontliszttel, feldolgozott állati fehérjével táplált jószágok szervezetében

rengeteg olyan vegyszermaradék koncentrálódhat, amely ilyen mennyiségben korábban legfeljebb a nagyragadozók húsában lehetett jelen.

Számos hasonló vegyi anyag nem ürül ki a szervezetből az állatok élete során, halmozódik az állatok szöveteiben. Mindez bizonyos mértékben a baromfifélékre is igaz, ám azokat kisebb mértékben használják feldolgozott húskészítmények alapanyagául. De mindez nem indokol teljes húsabsztinenciát. A húsok és a húsfélék értékes, az emberi szervezet számára fontos tápanyagokat, B-vitaminokat, vasat és cinket tartalmaznak, ezért továbbra is a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás részei maradhatnak – idézi a jelentés Cristopher Wildot, az IARC igazgatóját.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A súlyosabb probléma nem magával a vörös hússal, hanem az abból készült „feldolgozott” élelmiszerekkel van. Ezeknek az elkészítéséhez ma már annyiféle vegyi anyagot használnak, hogy természetes összetevők alig férnek a receptbe. A párizsifélékben például csak 6 százalék a hús, 5 százalék az engedélyezett sómennyiség, a valódi fűszerek helyett pedig szinte kizárólag mesterséges fűszeraromákat használnak.

Az utóbbiak előállításához felhasznált aromás szénhidrogének között sok a nagy mennyiségben rákkeltőnek számító anyag.

Még a minőségi szalámikban is jelen van az E-250-es kóddal jelzett, főként tartósításra használt nátrium-nitrit, amelyből sütés vagy grillezés során erősen rákkeltő nitróz-amin vegyület képződik. Vagyis a jelentés fő következtetéseként megállapítható, hogy az emberek óriási tömege igen egészségtelen élelmiszereket fogyaszt nap mint nap.

A WHO állítása, hogy a rendszeresen, napi 50 gramm feldolgozott hús fogyasztása 18 százalékkal növeli a vastagbélrák kockázatát, csak társadalmi méretekben mérhető, hiszen minden egyes élelmiszer kártékony hatása más és más, s minden egyes ember fogékonysága is különböző e betegségekre. (A rák kialakulását bizonyítottan befolyásolják genetikai tényezők is.)

Hogy milyen hatása lesz a WHO megállapításának, arról megoszlanak a vélemények; a húsipar máris a vészharangokat kongatja, ugyanakkor tanulságos, hogy mi történt közel egy évtizeddel ezelőtt, amikor a szoláriumok kerültek a feldolgozott vörös húsokéval azonos (bizonyítottan rákkeltő) kategóriába. A gyártók reformokra kényszerültek, és az egészséget kímélő berendezéseket fejlesztettek ki.

Magyarországon a sertéstenyésztés és a húsipar a becslések szerint mintegy 100 ezer embernek biztosít megélhetést. De az ágazat alkalmazkodóképességét jelzi, hogy az elmúlt években éppen a sertéságazat volt az, amelyik igazodott az egészséges táplálkozás iránti igényekhez. Olyan fajtákat tenyésztenek, amelyek alacsony zsírtartalmú húsokat adnak – reagált lapunknak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára, de hozzátette, a jelentés szerinte nélkülöz minden tudományos alapot. A tanulmányt nem értékeli támadásnak a sertéságazat ellen.

– A jelentés ezen állításának ismertetése komoly lobbimunka eredménye – mondta lapunknak az egyik meghatározó hazai húsipari cég magát megnevezni nem kívánó vezetője, aki szerint a hírekben megjelent állításokat egyoldalúan emelték ki.

– Ha az ebben szereplő állítások igazak lennének, akkor nem lenne élet a földön, hiszen ilyen húsokat évezredek óta fogyasztanak az emberek – jegyezte meg nem kis malíciával a szakmai tömörülés titkára. A kifogásolt tartósítási eljárásokkal kapcsolatban rámutatott például, hogy a füstölést nemcsak a vörös húsok esetében, hanem az élelmiszeripar több más ágazatában is alkalmazzák. – Nehezen érthető, hogy akkor miért is csak a vörös húsokról beszélnek – tette fel a kérdést informátorunk az ENSZ egészségügyi világszervezetének jelentésére reagálva.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.