Haladnak a korral a magyar vállalkozások

Látványosan nőtt az elmúlt két évben a felhőalapú megoldásokat használó hazai kis- és középvállalkozások aránya, ami javítja a versenyképességet. A döntéshozók és tapasztalt alkalmazottak lehetőségei ugyanakkor az átlagnál jobbak a távoli munkavégzésre.


Egyre népszerűbbek Magyarországon a felhőalapú szolgáltatások a kis- és középvállalkozások körében: az IT-megoldásokat használó cégek több mint fele – 54 százaléka – használja ezeket – derül ki a Microsoft megbízásából idén ötödik alkalommal elkészült európai felmérésből, amelyben 300 magyar, számítástechnikát használó kkv-t is megkérdeztek IT-használati szokásaikról. Tavaly még negyven százalék volt ez az arány, vagyis nagy a fejlődés.

A felhőtechnológia ma ugyanazt a mobilitást és hatékonyságot biztosítja a kicsik számára, mint amivel néhány évvel ezelőtt csak a nagyvállalatok rendelkeztek – kommentálta az adatokat Vass Gábor, a Microsoft vállalati és partnerkapcsolati üzletág igazgatója. Ez versenyelőny a kisebb vállalkozásoknak. Ráadásul a kkv-k sokkal gyorsabban képesek bevezetni az új technológiát és átalakítani a munkafolyamataikat, mint a náluk nehézkesebben reagáló nagyvállalatok.

A felmérés során ugyanakkor az irodai dolgozók többsége – 61 százaléka – úgy nyilatkozott, hogy jelen kell lennie a munkahelyén ahhoz, hogy el tudja látni feladatait, s csak 37 százalékuknak adott a távoli munka lehetősége. A felmérés szerint a távoli munkavégzés lehetőségével az egyes generációk eltérő mértékben tudnak élni: miközben a 18–34 éves generációhoz tartozó alkalmazottak 69 százaléka szerint inkább a munkahelyhez kötődik, addig a 44–54 éves, tapasztalt munkavállalóknak már csak 54 százaléka látja így. Vagyis a rutinosabb, magasabb beosztásban lévő munkavállalók lehetőségei jóval nagyobbak a rugalmas munkavégzésre, mint a fiatalabbaknak.

A kkv-knál dolgozó alkalmazottak 45 százaléka viszont az otthoni számítógépe használatával oldja meg a távoli munkavégzést, vagyis a feldolgozandó fájlokat a magáncélra használt postafiókba továbbítja, hogy otthon is tudjon dolgozni. A felhőalapú megoldások kevéssé elterjedtek. A Dropbox, Google Cloud és a OneDrive szolgáltatásait egyelőre 23 százalékuk használja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.