Csak egy órán át lehetett pályázni a hűtőgépekre

Tegnap ismét negatív csúcs dőlt meg az állami hűtőgépcsere-támogatási pályázaton. Az újabb kör kedvezményezettjei, az észak-magyarországi nyugdíjasok és nagycsaládosok mindössze egyetlen órán át, reggel 8 és 9 között jelentkezhettek a pályázatokat kizárólagosan fogadó internetes oldalon.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lezárásról szóló, körülbelül tíz perccel az életbelépés előtt postázott közleménye több mint 3500, addig iktatott jelentkezésről tudósított. Az állami hűtőgépcsere-pályázat teljes, félmilliárdos keretén belül a térségre a kiírás szerint 59 millió forint esett. A két kedvezményezett rétegen kívüliek számára holnap szintén rekordrövid időt, reggel 8 és 9 között egy órát biztosítanak a jelentkezés leadására.

Ez az időtartam – a hűtőgéppályázat előző köreihez hasonlóan – ismét dicstelen rekord a hazai lakossági­energia-pályázatok történetében. Soha még nem állt a lakosság rendelkezésére ilyen rövid idő a pályázatbeadásra. Július elején az újabb hűtőgépcsere-kiíráson sorra vett első térség, az Észak-Alföld mintegy háromezer rászorulójának még öt órába tellett, amíg lemerítették a rájuk szabott 75 milliós keretet. Akkor ez számított negatív rekordnak, tudniillik a korábbi lakossági energiatámogatások a felfüggesztést követően még 24 órát biztosítottak a beadásra. Ez a lehetőség most megszűnt.

Bár a kiírás értelmében nyugdíjasokon és nagycsaládosokon kívülieknek a keret lemerülése után már nem áll módjukban jelentkezni, két nappal később – alighanem politikai okokból – forrás híján is biztosítottak nekik két órát. E surranópályán végül a térség kétezer nem rászorulója járt sikerrel. E hét elején a dél-alföldi nyugdíjasok és nagycsaládosok csodálkozhattak: nekik szintén csúcsrövid idő, már csak két óra adatott. A többiek számára két napra rá szintén két órát biztosítottak. Tegnap még ezen a gyeplőn is tovább szorítottak azzal, hogy már mindkét rétegnek csak egy-egy óra beadási időt biztosítottak. Ez a további térségek – a Dunántúl, valamint Közép-Magyarország – számára a legkevésbé se biztató. A főváros ese­tében az se kizárt, a keret akár percek alatt lemerülhet. Ezzel minden eddiginél nagyobb terhelés éri a szervereket, ami a tavalyelőtti összeomlások rémképét vetíti előre.

Szakértők a kiírás szürreális fejleményeit azzal magyarázzák: a hatalmas igények ellenére a kormány csekély vissza nem térítendő támogatást biztosít a lakások energiafogyasztásának csökkentésére.

Az MVM zsákolta a gázhasznot

Tavaly a nagykereskedő – azaz az állami MVM – húzhatott a legtöbb hasznot az általános nemzetközi energiaár-esésből – áll a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont tegnap ismertetett energiapiaci jelenté­sében. Az intézet az így elért nyereséget 17 milliárd forintra teszi. Tavaly a nálunk irányadó európai gázár körülbelül 15 százalékkal esett. Tavaly több áramot és kevesebb gázt termeltek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.