Csak a pénztárgépek harmadát látja az adóhivatal

Május végére az üzletek többségében hálózatra kötött, az adóhatósággal online kapcsolatot tartó pénztárgép üzemel – írja közleményében a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV). Csak az nem világos, ezt miből gondolja a NAV: egy hónap alatt, febuárról márciusra ugyanis mindössze 12 ezerrel nőtt a bekötött gépek száma.

Így a NAV tájékoztatása szerint március 10-én 59 ezer pénztárgépet láttak a szerverei, míg egy hónappal korábban 47 ezret. Piaci becslések szerint ugyanakkor nagyjából 180-190 ezer kasszát kellett lecserélni, illetve hálózatra kötni – vagyis másfél hónap alatt kétszer ennyi pénztárgépet kellene hálózatra kapcsolni.

Ezt a feltételezést erősíti az adóhatóság lapunknak most elküldött adata, miszerint a hatóság honlapján keresztül eddig összesen 96 ezer pénztárgépet rendeltek meg. Korábban, a NAV-os rendelési felület indulása előtt százezer körülire tették a rendelések számát, ami annyit jelent, hogy immáron összességében 190 ezer körül lehet a megrendelt készülékek száma. Ám, mint arról korábban írtunk, ezek jelentős részét még le sem szállították a kereskedőkhöz: a gyártók-forgalmazók már tavaly év végén is jobbára áprilisi kiszállítást ígértek.

Ennek ellenére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem hosszabbította meg a kiskereskedőknek az állami támogatáshoz szükséges határidőket: azaz azok, akik korábban, még ősszel rendeltek gépet, csak úgy kapnak támogatást, ha február 28-ig beüzemelték a kasszájukat. Ezzel becslések szerint több tízezer kiskereskedő bukta önhibáján kívül a gépenként 50 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást.

Kivételt ez alól csak az Alt Cash Kft., illetve Japan Cash Kft. ügyfelei jelentenek. Mint arról többször beszámoltunk, a hatóságok meglehetősen furcsa körülmények között vonták meg a két forgalmazó kasszaengedélyét, majd olyan helyzetbe hozták a szerződött ügyfeleket, azok ne várjanak arra, hogy a két cég végül megkapja-e az engedélyét, hanem más szolgáltatóhoz szerződjenek.

Bár a NAV legutóbbi adatai azt mutatták, hogy a korábbi, 80 ezer ügyfélből 15-20 ezer így is megmaradhatott az Alt Cashnél, azonban ez tovább forgácsolódhat azzal, hogy a cég továbbra sem kap forgalmazási engedélyt illetve az NGM – kizárólag a két két kasszáscég ügyfeleinek, illetve a Patkós kassza bajba került partnereinek – április 30-ig meghosszabbította a támogatási megítéléséhez szolgáló, kasszabeüzemelés határidejét.

Az NGM azóta sem adott érdemi választ arra, hogy mi a jogi különbség az Alt Cash ügyfelei és azon kereskedő között, amely időben megrendelte ugyan a kasszáját, ám a forgalmazó azt nem szállította le neki időre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.