galéria megtekintése

Célt ért a rezsiharc

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 03. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

A francia GDF Suez visszaadja lakossági ügyfelei gázellátási jogát. A szolgáltatás egy pillanatra se áll le, csak nemsokára valószínűleg már az új, állami tulajdonú nemzeti közműtől kapják a számlát az érintettek.

A GDF Suez beadta az egyetemes szolgáltatás visszaadására irányuló kérelmét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz – közölte megkeresésünkre a francia hátterű gázcsoport. Az egyetemes szolgáltatás főleg a lakosság ellátását jelenti. A GDF Suez az Észak-Dunántúlon, valamint a Dél-Alföldön lát el 700 ezer háztartást.

Veszteségessé vált ez az üzletág
Veszteségessé vált ez az üzletág
Karnok Csaba / Népszabadság

A zömmel tőzsdén forgó, 37 százalékban a francia állam tulajdonában álló befektető elődje, a Gaz de France az 1995-ös privatizációs hullámban vásárolta meg az Égázt és a Dégázt. A két szolgáltatót 2001-ben összevonták, 2007-től pedig az uniós szabályok miatt pénzügyileg különválasztották a kereskedelemnek nevezett ügyfélkiszolgálást és a gázhálózat üzemeltetését. A csoport ugyanabban az évben még 15 milliárdos, 2010-ben pedig ötmilliárdos nyereséget ért el, de 2009-ben 3,3, 2011-ben pedig 5,7milliárdos veszteséget szenvedtek el, amit utána sem sikerült pluszba fordítani. A befektető vásárlása hozamát osztalékágon alig-alig vonta ki: a legnagyobb adagot, közel 12 milliárdot pont a 2011-es veszteséges évben, ami politikai hullámokat is vetett.

 

Tavaly derült fény arra, hogy a tulajdonukban álló, igen jelentős szerepű Dunamenti Erőmű a csőd szélén egyensúlyoz. A részben Orbán Viktor kormányfő jó ismerőse, Garancsi István érdekeltségébe tartozó MET-energiacsoport megvette az egységet, majd a franciák kevésbé jelentős, üzleti fogyasztókat célzó hazai áramkereskedőjét is, végül a már kiemelkedőbb piaci gázkereskedőjét.

Nem új keletű a hír, hogy a külföldi tulajdonú hazai energiaszolgáltatók szívesen visszaadnák „egyetemes”, azaz a lakosságot és a legkisebb üzleti fogyasztókat állami tarifán kiszolgáló szolgáltatási engedélyüket az államnak. Eme érzetet erősítette, hogy a Fidesz néhány hete képviselői indítvány formájában kifejezetten ezt szabályozó módosítást nyújtott be, amit kedden fogadtak el. A források szerint e mögött leginkább a GDF Suez állt, amit a társaság lapunknak adott nyilatkozata is erősít.

A korábbi számviteli különválasztás folytán a lakossági szolgáltatás csak egy pénzzé nem tehető, de visszaadható jog. Így maga a hálózat továbbra is a franciáké marad. Attól ugyanis – a Fidesz rezsiharcának célpontjában álló többi külföldi energiaszolgáltatóhoz hasonlóan – már csak komoly összegekért válnának meg.

A szabályok alapján a GDF Suez lépéséből a fogyasztók nem érezhetnek meg semmit, csak egy idő után más cégtől kapják a változatlan tarifájú számlát. A friss pontosítások nyomán a GDF Sueznek mindaddig folyamatosan biztosítania kell a gázt, amíg a helyére jelentkezők közül a hivatal kiválasztja a legmegfelelőbbet. Az pedig nagyon nehezen elképzelhető, hogy ne a Fidesz rezsiharcának ékköve, az épp tegnap zászlót bontó új nemzeti-állami gázszolgáltató, az ENKSZ–Főgáz lenne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.