Cégestül viszi a Főgáz az ügyfeleket

Az állami Főgáz Zrt. megvásárolja a GDF Suez Energia Magyarország Zrt.-t, amely a francia csoport magyar lakossági gázszolgáltatója – közölték pénteken a cégek.

Az ügylet érdekessége, hogy a GDF Suez már tavasszal bejelentette, visszaadja lakossági ügyfelei gázellátási jogát, vagyis a mintegy 750 ezer háztartás mindenképp a Főgázhoz kerül, hiszen hamarosan ez lesz az egyetlen lakossági szolgáltató a hazai gázpiacon. (Mostanra az összes többi gázszolgáltató is úgy járt el, mint a GDF Suez, vagyis visszaadta engedélyét és ezzel megvált, megválik a rezsicsökkentés miatt veszteséget termelő lakossági portfóliótól.)

Ennek fényében az ügyletet akár úgy is lehet értékelni, hogy az állami társaság lelépési pénzt, fájdalomdíjat fizet a – részben a francia állam tulajdonában lévő – GDF Sueznek, amiért a kormány intézkedései, a rezsicsökkentés miatt feladni kényszerült itteni pozícióit a lakossági piacon. (Az eddig használt hálózat, illetve a gázelosztási tevékenység továbbra is a francia csoport kezében marad, vagyis nem vonul ki teljesen Magyarországról.)

Csak egy maradhat
Csak egy maradhat
Kallus György

Az is igaz ugyanakkor, hogy a Főgáz sem jár rosszul a vétellel, a GDF Suez Energia Magyarországgal ugyanis az ügyfelek mellett hozzá kerül az ellátásukhoz szükséges teljes kiszolgáló infrastruktúra, így az ügyfélszolgálatok, a pénzügyi, számlázási és informatikai rendszer, és nem utolsósorban azok a munkavállalók, akik jelenleg azt működtetik. Közleményében a GDF Suez is fontosnak tartotta kiemelni, hogy számára a tranzakció egyik legfontosabb eredménye, hogy sikerült a csapatot együtt tartani, az érintett dolgozók így megőrzik munkahelyüket.

Korábbi közlés szerint a Főgáz lesz a teljes lakosság földgázszolgáltatója Magyarországon 2016 végére. Az állami vállalat veszi át a Tigáz mintegy 1,2 millió fogyasztóján kívül az E.ON több mint 600 ezer ügyfelét legkésőbb 2016. január 1-jétől és a GDF Suez 750 ezer fogyasztóját legkésőbb 2016. július 1-jéig. Idén augusztustól már a Főgáz látja el a Magyar Telekom egyetemes szolgáltatásra jogosult csaknem 60 ezer lakossági földgázfelhasználóját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.