galéria megtekintése

Céges bérlakásokkal csábítanák a dolgozókat

3 komment


Batka Zoltán

A McDonald's bérlakással toborozza a dolgozóit, mások az elmaradottabb országrészben vadásznak munkaerőt, ahonnan még egy rosszul fizető pesti állás is vonzó.

Kisütötték, hogyan legyen több dolgozó
Kisütötték, hogyan legyen több dolgozó
Mediaworks

Különleges ajánlattal toborozza a McDonald's gyorsétterem-hálózat a fővárosi éttermeibe a dolgozókat: az „állásért lakás" program keretében a munkába állástól számított egy éven át a cég ingyen biztosítja a szállást a dolgozónak, azoknak csak a rezsit kell kifizetniük. A cégnél a Népszabadság érdeklődésére elmondták: a XVI. kerületben, illetve szeptembertől Budaörsön bérelnek egy-egy apartmanházat a dolgozóknak. A McDonald's az év eleje óta tízszázalékos béremelést hajtott végre, személyzeti fogyasztást biztosít, valamint akár százezer forintig támogatja dolgozói tanulmányait. A felsorolásból is látszik, hogy a cég immáron mindent bevet, hogy új munkaerőhöz jusson.

Míg öt-hat éve nem volt probléma egy-egy pozíció feltöltése, ma már az. A dolgozók komoly része külföldre vagy éppen jobban fizető éttermekbe távozott. „Éttermeinkbe folyamatosan tudunk felvenni munkatársat" – írta nemrég a McDonald's közleménye, ami annyit tesz: gyakorlatilag mindenütt akad betöltendő állás.

 

Nem a gyorsétteremlánc az egyetlen, amelyik lakhatás megkönnyítésével próbálja magához édesgetni a munkavállalót. Az év elején a Mercedes jelentette be, hogy bérlakásprogramot indított. A dolgozók egy része a Mercedes apartmanházában 22 ezer forintért kaphat egy lakást. Mások is foglalkoznak a bérlakásprogram ötletével. Az álláshirdetési portálokon főleg a vidéki, keresett mérnöki pozíciókat egyre gyakrabban lakhatás biztosításával hirdetik meg.

A munkáshiány sújtotta kiskereskedelemben az egyik hipermarketnél is komolyan felmerült a lehetőség, hogy a lakhatás biztosításával csábítanák az észak-magyarországi megyékből a dolgozókat. Mivel erről még nem döntöttek, a cég nevét nem írhatjuk le. A Balaton-felvidék egyik kézműves borászatában, Figuláéknál pedig a szőlőt kézzel szedő brigádnak inkább megvették a kisbuszt, hogy biztosan rendelkezésre álljanak szüretkor.

A lakhatás a munkavállalás egyik döntő tényezője lehet – derül ki a Randstadt humánpolitikai szolgáltató felméréséből. E szerint a magyar munkavállalók legalább fele a lakóhely közvetlen közelében vállal munkát, és csak ötödük hajlandó – vagy kénytelen – huzamosabb ideig utazni a munkahelyére. A hatalmas munkaerőhiány miatt a munkaerő-toborzó cégek egyre inkább a keleti országrészre figyelnek.

A Randstadt a napokban jelentette be, hogy új irodát nyit Debrecenben, mert a régióban magas a munkanélküliség, az országos átlagtól elmarad a bérszínvonal, azaz potenciálisan rengeteg az olyan jelölt a régióban, akit sikerrel tudnak elhelyezni egy-egy ügyfelüknél. Igaz, Debrecenben az olcsó munkaerő és a város már meglévő, fejlett infrastruktúrája csábító a befektetőknek, így nem lesz sokáig munkaerőforrás.

Otthoni képzéssel oktatnák az informatikust

Három év alatt megszüntethető a hazai, jelenleg 22 ezer fősre becsült szakemberhiány az online IT-tanfolyamokkal – ígérte meglehetősen ambiciózusan a NetAcademia informatikai oktatóközpont. A cég szerint a hagyományos, tantermi oktatás elavult módszer, az online tanfolyamoké a jövő. Az alaptanfolyamok ingyenesek lennének, míg a haladó képzések a korábbi oktatótermi díjak töredékéért vehetők igénybe.


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.