galéria megtekintése

Az Orbán-kormány kicsinálja a CBA-t is, a lelkes taps mellett beszólni csak egyvalaki mert

48 komment


Batka Zoltán

Cáfolja a Fidesz sikerpropagandáját a CBA egyik  franchise partnere, amely a központi intézkedések miatt került nagy bajba.

A dohányforgalmazás kiesése, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, az útdíj, a tranzakciós illeték, a reklámadó bevezetése és a vasárnapi zárva tartás egyaránt súlyosan negatívan érintette a CBA mostanra rendkívül nehéz helyzetbe került regionális központját – derül ki a Palóc Nagykereskedelmi Kft. idén májusban a 2015-ös évre vonatkozó kiegészítő mellékletéből.

Az ebben foglalt állítások egyértelműen cáfolják a kiskereskedelmi piac virágzásáról szóló kormányzati közléseket. Csak a vasárnapi bezárás és a dohányforgalmazás átszervezése összességében 20 százalékos forgalomcsökkenést hozott ugyanis a CBA-s cégnek,

amely tavaly valamivel több mint 18,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el. Ez a mutató egy évvel korábban a 20 milliárdot is meghaladta. Az 1991-ben alapított Palóc korábban több boltját is kénytelen volt bezárni, amit a cégbíróságra beadott jelentésben az adótételek növekedésével és a kiskereskedelmi forgalom csökkenésével magyaráztak.

 

A dolog pikantériája, hogy mindeközben az országos CBA-lánc vezetősége lelkesen támogatta a vasárnapi bezárást, meghatározó vezetői – Baldauf László ex- és Lázár Vilmos jelenlegi elnök – pedig eddig úgyszólván mindenben ellenvetés nélkül támogatták az Orbán-kormány gazdasági törekvéseit. Ehhez képest az egyik legnagyobb regionális cégük, a hat megye élelmiszer-kereskedelmét összefogó Palóc az utóbbi évek mélyrepülését szinte csak olyan hatásokkal magyarázza, amelyek elválaszthatatlanok a hazai vállalkozások védelmét rendszeresen hangoztató kormány döntéseitől.

A cég tavalyi beszámolójában külön kiemeli azt, hogy az Orbán-kormány a „hazai beszállítók” érdekében úgy rendelkezett: a kereskedőknek az élelmiszertermékek után legkésőbb 30, míg az iparcikkeknél 60 napon belül fizetni kell. A Palócnak emiatt 1-1,2 milliárd forintos többletfinanszírozásra volt szüksége, az ehhez kapcsolódó banki költségek pedig tetemes pluszkiadást okoztak.

Fotó: Fodor Orsolya

A Palóc válsága alátámasztja azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a vasárnapi bezárás és a többi, az ágazat működését jelentősen befolyásoló döntés éppen a CBA láncán belül eredményezett jókora forgalomcsökkenést – ezt persze a cégnél soha nem erősítették meg. Az egyetlen külső, objektív megfigyelő a GfK Hungária piackutató volt, amely a Világgazdaság egyik szakmai konferenciáján azt közölte, hogy vizsgálataik szerint a vasárnapi bezárást követően katasztrofális, 6,8 százalékos mértékben esett a hazai láncok forgalma – ide tartozik a CBA is. Szatmáry Kristóf kiskereskedelemért felelős miniszteri biztos – többnyire az online kasszák forgalmi adataira hivatkozva – rendre úgy nyilatkozott, hogy a vasárnapi bezárással még nőtt is a kiskereskedelmi forgalom. Ez azonban a CBA hat, javarészt északi megyét ellátó regionális cégére, a Palóc Nagykerre – amely tavaly Nógrád megye legnagyobb munkáltatója volt – biztosan nem volt igaz.

A cégbírósági adatokból kiderül az is, hogy a társaságnál az utóbbi három évben – azaz a nemzeti dohányboltok bevezetése, majd a vasárnapi bezárás időszakában – rohamosan csökkenni kezdett a forgalom.

Ugyanilyen tempóban nőtt a cég üzemi vesztesége: 2015-re 18 milliárdos árbevétel mellett már 1,9 milliárd forint veszteséget könyvelhettek el. A helyzet az utóbbi hetekben fordult válságosra. Egyre kevesebb lett az áru a cég üzleteiben, ami súlyos likviditáshiányt jelez. Úgy fest, mintha a napi áruforgalmat immár nem finanszírozná pénzintézet. Meg nem erősített piaci informá­ciók szerint a cég egy ideje több beszállítójának sem fizet. Bár a boltok nyitva vannak, egyre több az üres polc.

Az üzletek – ahol lehet – jobb híján egymást látják el áruval, hogy fenntartsák a napi működést, de akad már olyan bolt, ahol napok óta szinte teljesen üres bevásárlótér fogadja a vevőket.

A CBA kedden közleményben tudatta: azonnal tárgyalások kezdődtek a CBA Kft. kisebbségi tulajdonában lévő Palócnál, és a legrövidebb időn belül döntés születik. A CBA vezetése és a Palóc egyelőre nem válaszolt azokra a kérdéseinkre, hogy várhatóan kell-e majd üzletet bezárniuk, meg tudják-e tartani a cég csaknem 1200 dolgozóját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.