Cáfolják Szanyit: az Épkar feljelenti a képviselőt

Rágalmazásra hivatkozva büntetőfeljelentést tesz az Épkar Zrt. Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő ellen. A társaság tulajdonosai megdöbbentek a politikus július 26-i sajtótájékoztatóján elhangzottakon kártérítést követelnek.

Az Épkar lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az 1981-ben alakult Épkar Zrt. három évtizede a hazai építőipar élvonalában működő, kizárólag magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező társaság. amely közel száz munkavállalónak nyújt biztos megélhetést. A cég tulajdonosai felháborítónak tartják, hogy politikai csatározások középpontjába kerültek, tekintettel arra, hogy az Épkar köztiszteletben álló, jelentős szakmai elismeréseket (Kiválló vállalkozás 1990-ben és 1996-ban, Építőipari mesterdíj 1995-ben,1996-ban és 2007-ben valamint Építőipari nívódíj 2007-ben ) elnyert vállalatként ismert a hazai építőiparban.

Szanyi Tibor, hét eleji sajtótájékoztatóján azzal vádolta meg a társaságot, hogy kizárólag az Épkarra és érdekeltségi köreibe tartozó vállalkozásokra szabták a panelfelújítási pályázatokat. A társaság tulajdonosai visszautasítják a politikus állításait, és felhívják Szanyi Tibor figyelmét arra, hogy az építőipari társaságok előminősítésük ellenére nem kerülhetik meg a társasházak versenyeztetési eljárását. Egy-egy kategória megszerzése így nem jelent automatikus megbízásokat az építőipari cégek számára, ráadásul a minősítési folyamat félévente újraindítható.

ifj. Szeivolt István, az Épkar Zrt. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy míg társaságuk 2007 és 2010 között 4,5 milliárd forintos árbevételt ért el panelfelújítási pályázatokból, addig az új rendszerben még egyetlen munkát sem kapott az ’A’ minősítésű Épkar Zrt., valamint a szintén érdekeltségükhöz tartozó ’B’ besorolást szerzett Zeron Zrt. Az ügyvezető igazgató azért sem érti a politikus vádjait, mert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint a pályázatokra jelentkező társaságok vizsgálata nem zárult le, további 102 vállalkozás várja értékhatár szerinti besorolását.

„Valószínűleg Szanyi Tibor úr félreértette az eljárás lényegét, hiszen hiába szerzi meg minősítését bármely vállalkozás, a társasházak által kiírt versenyeztetési eljárásokat nem kerülhetik meg az építőipari társaságok. A minősítési kategória megszerzése tehát nem juttatja automatikusan megbízásokhoz a cégeket. A rendszer csupán azt határozza meg, hogy milyen értékhatárig vehetnek részt egy-egy versenyeztetési eljáráson a minősített vállalkozások” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Az Épkar Zrt. reményét fejezi ki arra, hogy sikerült eloszlatni a félreértéseket és amennyiben Szanyi Tibor visszavonja állításait, úgy eltekint a peres eljárások indításától.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.