Orbán nyilvánosan kiállt Hernádi mellett

A Mol-csoporthoz tartozó tiszaújvárosi székhelyű TVK-nál butadiénüzem épül, az egység virtuális alapkövét kedden helyezték el. Az ünnepségen Hernádi Zsolt Mol-elnök a küzdés, Orbán Viktor pedig a Mol fontosságáról beszélt. Ha kell, megvédi a Molt is.

Sosem gondoltam volna, hogy egy butadiénüzem átadása ekkora sajtóérdeklődésre tart számot - kezdte a Mol tulajdonában lévő tiszaújvárosi TVK új üzemének jelképes alapkő-letételi ünnepségén felszólalását Orbán Viktor kormányfő. A megjegyzés akár arra vonatkozó finom célzásként is értelmezhető, hogy néhány nappal az elnök-vezérigazgató ellen horvát kezdeményezésre kiadott Interpol-körözés után a miniszterelnök határozottan és nyilvánosan kiállt Hernádi Zsolt mellett.

Az új üzem 'alapcsövének' leleplezése
TVK, MOL, Hernádi Zsolt, Orbán Viktor

(Az elmúlt napok során a magyar igazságügyi szervek szintén nem látták indokoltnak, hogy eleget tegyenek akár az Interpol-igénynek, akár az európai elfogatóparancsnak, és kiadják Horvátországnak az elnök-vezérigazgatót, akit ott korrupcióval vádolnak, a Mol határozott cáfolata mellett.) Orbán Viktor úgy fogalmazott, a Mol jó kezekben van, amit a kormány, ha kell, megvéd.

A miniszterelnök beszédében a magyar és a térségi ipar, illetve munkahelyteremtés szemszögéből üdvözölte a beruházást, egyszersmind dicsérte kormánya gazdaságpolitikáját. Számára a magyar gazdaság két pillérét a külföldi működőtőke-beruházások és a "magyar nemzeti tőke" jelenti. Utóbbin a kis- és középvállalkozások mellett, illetve közép-európai szinten is számottevő "nemzetközi magyar" cégeket érti. A kormányfő dicsérte a magyar energiaipar történelmi érdemeit, aminek kapcsán egyszer sem ejtette ki a száján a rezsicsökkentés szót.

Szintén Horvátországnak szóló finom üzenetként volt értelmezhető beszédének utolsó gondolatfutama is. Eszerint a Mol magyar emberek munkája, és a magyar kormány kötelessége, hogy a magyar emberek munkáját megvédje. (Megjegyzendő, a Mol-csoport munkavállalóinak többsége külföldi.) Ezért az, hogy a magyar kormány "kalandosan" tulajdonrészt vásárolt a Molban, immáron nemcsak gazdasági, hanem érzelmi kötelék is. (A magyar állam a Mol legnagyobb, 24,6 százalékos tulajdonosa.) Ha valaki "itthonról vagy külföldről" megkérdőjelezi az érdemeinket, azt a magyar állam nem hagyja szó nélkül - szögezte le. Aki a Mollal szövetséget köt, az egyszersmind a magyar emberekkel is erős szövetséget köt - fűzte hozzá.

A Molnál minden rendben, de zajlik az élet: vannak gondok, megoldandó feladatok is a csoport életében; ám mi jó iparos módjára, felgyűrt ingujjal, leszegett fejjel, megalkuvás nélkül tesszük a dolgunkat - fogalmazott a kormánybeszédében Hernádi Zsolt.

Az elnök-vezérigazgató beszédének egyéb fordulatai még ennyire sem közelítettek a témára. A korábbi, a nemzetköziesedést legfontosabbként említő álláspontja itt finomodott: úgy fogalmazott, a Mol egy nemzetközi vállalat, mégis itthon vannak otthon. A tervezett beruházás kapcsán szintén annak munkahelyteremtési szempontjaira hívta fel a figyelmet, de a Mol-tulajdonú TVK közvetlenül ezer, közvetve több ezer család megélhetését biztosítja.

(Ismereteink szerint az új üzem 32 munkavállalónak jelent majd megélhetést. Igaz, értesülésünk szerint a TVK-tól nemrég a Mol hatékonyságjavítási programja jegyében mintegy 140 dolgozót bocsátott el.) Hernádi Zsolt ezen túlmenően felhívta a figyelmet a Mol évi ezermilliárdos adóbefizetésére és arra, hogy évente a magyar GDP 1,4 százalékát állítják elő.

A TVK új butadiénüzeme 32 milliárd forintból épül fel, 2015-ben adják át, éves nyereségtermelő képessége a tervek szerint 8-15 milliárd forint lehet. A butadién a műanyagipari profilú TVK olefingyártási melléktermékeként keletkező butánból készül. A termék a főleg gumiabroncs-gyártási alapanyagként ismert műgumi (polibutadién) fő alkotóeleme. Noha Orbán Viktor szerint a TVK így a magyarországi gumiabroncsgyártás egyik fő beszállítója lehet, információink szerint a butadiént magyarországi műgumigyár híján először exportálják, majd a kész műgumit a hazai gumiabroncsgyárak importálni kénytelenek.

A szimbolikus alapkőletétel - az új gyár makettjének leleplezése - alatt Hernádi Zsolt és Orbán Viktor között a beszédet nem mondó Christof von Branconi, a tényleges kivitelezést végző német Lurgi nevű társaság alelnöke állt.

Az eseményen Szentpéteri Csilla zongoraművész és zenekara Erkel, Rossini, Brahms és Monti-átiratokat játszott, miközben az egymás mellett ülő Orbán Viktor és Hernádi Zsolt - információink szerint - kedélyesen beszélgettek. Igaz, elölről nem volt rálátás: a vendégektől diszkréten elkülönített sajtónak a kormányfőtől és az elnök-vezérigazgatótól nem volt módja kérdezni. A biztonsági őrök marcona tekintete afelől sem hagyott kétséget, hogy nemcsak Orbán Viktort, hanem akár Hernádi Zsoltot is megvédenék - még az Interpoltól is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.