Büntetések lejárt mérőórák miatt

A közműhatóság megbüntette az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-t, az Égáz-Dégáz Földgázelosztót, valamint a kisebb Magáz Magyar Gázszolgáltatót az általuk ellátott területeken nagy számban fellelt lejárt szavatosságú mérőórák miatt. A hivatal a villamosenergia-ipari cégekkel karöltve információbiztonsági fórumot alapított.

Három energiaszolgáltató hálózati üzemeltetőjét bírságolta meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a lejárt hitelességű mérőórák miatt. A hatóság a nyár elején végzett átfogó helyszíni vizsgálatot hat villamosenergia-ipari és ugyanennyi földgázipari "elosztónál" (értsd: hálózatüzemeltetőnél), ahol a lejárt hitelesítési idejű fogyasztásmérők alkalmazásának arányát ellenőrizte.

Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-t hárommillió, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.-t hétmillió, a Magáz Magyar Gázszolgáltató Kft.-t hatszázezer forintra bírságolta a MEKH. A vizsgált 12 energiatársaságnál fogyasztóvédelmi célú közigazgatási hatósági eljárás keretében a MEKH szakemberei a lejárt hitelesítési idejű fogyasztásmérők alkalmazásának arányát ellenőrizték. További kilenc vizsgált társaságnál a MEKH megfelelőnek találta az ezzel kapcsolatos szabályok betartását.

A bírságok mértékének meghatározása során számos körülményt mérlegelt a MEKH, mint például az ellátott felhasználók vagy a lejárt hitelességű mérők számát, illetve a jogsértés megszüntetésére tett intézkedéseket. Az eljárás hatására minden engedélyes megkezdte és – különböző mértékben – meg is valósította a lejárt hitelességű fogyasztásmérőik gyorsított cseréjét.

A mérésügyről szóló törvény szerint a fogyasztóval való elszámolás alapjául szolgáló mérést hiteles mérőeszközzel kell végezni. A fogyasztásmérő hitelesíttetéséről meghatározott időközönként a mérőeszköz tulajdonosának kell gondoskodnia. Ebből következően a hiteles fogyasztásmérés biztosítása alapesetben az elosztói engedélyes feladata.

Mintegy 5,5 millió felhasználó lakásában üzemel villamos-, illetve közel 3,5 millió otthonban gáz-fogyasztásmérő berendezés. Ennek hitelessége a pontos mérés és elszámolás elengedhetetlen feltétele. Ahhoz, hogy a hiteles mérés legalapvetőbb feltétele – azaz a hiteles fogyasztásmérő felszerelése – megvalósulhasson, tízévenként egyszer a fogyasztók aktív közreműködése is szükséges, amikor lehetővé kell tenniük az elosztók munkatársai számára a mérőhöz való hozzáférést - zárul a MEKH közleménye.

A kormány önmagára is kiterjeszti a kedvezményeket

A kormány a lakosságon túl a közintézmények számára is lehetővé tenné az ingyenes fogyasztásmérőcserét - jelentette be a nemzeti közműszolgáltatás tegnapi tájékoztatóján Bartal Tamás, a Miniszterelnökség szabályozásért és kodifikációért felelős helyettes államtitkára.

A MEKH mai, az árampiac információbiztonságával foglalkozó tanácskozásán megalakult az Energetikai Biztonsági Fórum (EBF). Mint írják, puha eszközökkel kívánnak hozzájárulni az energiaellátás kockázatainak mérsékléséhez. Az eseményen Dorkota Lajos, a MEKH elnöke és Grabner Péter energetikáért felelős elnökhelyettes megbeszélést folytatott az Elmű, az E.ON, az EDF Démász, az MVM és a Mavir vezetőivel. Fontosnak nevezték a hivatal és az érintett cégek közötti információáramlás fokozását a lakossági energiaellátásban erősödő állami szerepvállalás, illetve a villamosenergia-hálózatok fejlesztése kapcsán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.