galéria megtekintése

Bukhat a kormány az internetadón

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 29. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Számításaink szerint mintegy 45 milliárd forint bevétele lehet az államnak az internetadóból, ha alkalmazzák a magánszemély előfizetőkre vonatkozó 700, míg a cégesekre érvényes 5000 forintos havi adósapkát – az erre vonatkozó javaslatot Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője nyújtotta be hétfőn a parlamentnek. Jelenleg 3,1 millió, forgalmat is bonyolító mobilnet-előfizetés van a piacon, s mintegy 2,3 millió vezetékes.

Számításaink szerint mintegy 45 milliárd forint bevétele lehet az államnak az internetadóból, ha alkalmazzák a magánszemély előfizetőkre vonatkozó 700, míg a cégesekre érvényes 5000 forintos havi adósapkát – az erre vonatkozó javaslatot Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője nyújtotta be hétfőn a parlamentnek. Jelenleg 3,1 millió, forgalmat is bonyolító mobilnetelőfizetés van a piacon, s mintegy 2,3 millió vezetékes. (Az összes internetelőfizetés száma meghaladja a hatmilliót, de a mobilosok jó részén nincs adatforgalom.)

Fabrizio Bensch / Reuters

A mobil-előfizetéseknél az átlagos havi adatforgalom kicsit több mint egy gigabájt ügyfelenként, durván egyötödük esetében éri el a forgalom az adó tervezett maximumát. Nehezebb kérdés, mennyi terhet ró az adó a háztartásokra. Bár a kormányzati retorika szerint az adót a szolgáltatók fizetik, borítékolhatóan megjelenik majd a fogyasztói árakban is. Egy átlagos, közepes jövedelmű családban, ahol van egy, esetleg két vezetékes előfizetés, s legalább kettő mobil, durván 1300 forint lesz a többletköltség havonta.

 

Ám a szegényebb internetfelhasználó családokra is jut 700 forint teher, ha egy vezetékes előfizetéssel számolunk. Mivel sok családban 10-12 éves korban már a gyermekek is rendelkeznek okostelefonnal vagy táblagéppel, még ha kis adatcsomag mellett is, akár 1600-2000 forintra is nőhet az az összeg, amit előbb-utóbb ki fognak velük fizettetni a szolgáltatók. A céges előfizetőknél rosszabb a helyzet, hiszen sok vállalkozás látja el mobilnet-előfizetéssel a munkatársait.

Athit Perawongmetha / Reuters

A kormány bukhat is az adóval: a nemrég zárult frekvenciaárverésen 130 milliárd forintot kasszírozott az állam, de információink szerint a Vodafone, amely összesen 30 milliárdot fizetett, fontolgatja, hogy nem írja alá a frekvenciák használatbavételét lehetővé tévő hatósági szerződést. Ha így lesz, az tetemes büntetést jelent a cégnek, s versenyhátrányba is kerülne a piacon, ám előbb-utóbb visszajár az október közepén kifizetett 30 milliárd forint nagy része.

Megkeresésünkre a cég sajtóosztálya sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy az internetadó tervezete miatt nem írta még alá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) a megállapodást. A szolgáltató a hatósággal folytatott tárgyalások menetéről azok lezárásáig nem kíván nyilatkozni.

Kemény hangnemre váltott a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója is. Christopher Mattheisen a Portfoliónak adott interjújában elmondta: sokkolta őket a hír, a tervezett intézkedés szembemegy a kormánnyal kötött partnerségi megállapodás céljaival, és ellentétes a kormány korábbi szándékaival is.

– Nem tudunk úgy tenni, mintha az eddigi különadóknak semmilyen hatása nem lett volna a Magyar Telekomra, hiszen már második éve nem tudunk osztalékot fizetni, és a létszámleépítések is részben arra vezethetők vissza, hogy a vállalat eredménye jóval kisebb, mint korábban (a cégnél 1700 fős leépítés van folyamatban – a szerk.) – mondta Mattheisen.

– Bármilyen addicionális adóteher kivetése már a beruházásainkra is hatással lesz, nemcsak a szokásos, de a partnerségi megállapodásban említett beruházásainkra is – tette hozzá. Mondandójában benne van az is, hogy a partnerségi megállapodásban vállalt beruházások tervét is felülvizsgálják, ha marad az internetadó.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.