galéria megtekintése

Budaörsi lecke a rezsibiztosnak

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 16. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Bíróságon támadják Németh Szilárd rezsibiztos számlaformátumos előírásrengetegét a megbírságolt szolgáltatók. Budaörs most nyert – a fogyasztóvédőknek mégsincs igazuk néhány pontban.

A BTG Budaörsi Településgazdálkodási Kft. tegnap megnyerte a fogyasztóvédők ellen indított perét, amit azért kezdeményezett, mert a hatóság több mint százmillió forint kötbért szabott ki az önkormányzati cég távhőszámlájának nem megfelelő kinézetére hivatkozva – tudtuk meg. A százhalombattai távhőszolgáltatást végző Szákom Kommunális Szolgáltató Kft. viszont nem fordult bírósághoz, és számlakedvezményként önként ki is fizette a hasonló okokból rá kirótt 130milliós kötbért a fogyasztóinak.

A bíróság jogerősen a BTG Kft.-nek adott igazat – tájékoztatta lapunkat Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere. Szerinte nem bizonyult megalapozottnak sem az első fokon eljáró felügyelőség, sem a határozatát másodfokon helybenhagyó Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) vádja, miszerint jogszabálysértő, ha a számlájukon található úgynevezett rezsiboksz nem bruttóban, hanem nettó ár plusz áfában tünteti fel a havi és a göngyölített megtakarítási mértéket.

A bíróság azt mondta ki, hogy a Németh Szilárd rezsibiztos nevéhez fűződő tavalyi számlakép-előírások ilyen megkötést nem tartalmaztak, a százmilliót tehát nem kell kifizetni. Nem is lett volna miből – ezt még tavaly, az ügy kirobbanásakor mondta lapunknak az egykor SZDSZ-es, most a Budaörs Fejlődéséért Egyesület színeiben politizáló polgármester, megerősítve: akkor sem fizetnek, „ha ezért bilincsben viszik el”. Most úgy fogalmazott: pontosan jellemzi a mai közállapotokat, hogy a hatóság „négy hónapig szorgos hangyaként gyűjtögeti” a „pártunk és kormányunk dicsőségét zengő” rezsiboksz vélt hibáit, majd ilyen mondvacsinált ürüggyel akár törvénytelen módon is százmilliós kötbérfizetésre kötelez önkormányzati cégeket. Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője lapunkat arról tájékoztatta, hogy az ítélet ellen a Kúriánál nagy valószínűséggel felülvizsgálatot kezdeményeznek.

 

A szintén nem fideszes irányítású Százhalombatta más utat választott. A fogyasztóvédők a távhő- és hulladékszállítást egyaránt végző Szákom bűnéül azt rótták fel, hogy az összevont távhő- és hulladékszámla rezsibokszában a rezsicsökkentés havi mértékét a két termékre együtt, míg a csökkentési kormánydöntéstől számított teljes megtakarítást különválasztva tüntette fel. Ezért 130 milliós kötbérbírságot kapott. Korábban a cégnél szintén úgy vélték, hogy a tavaly érvényes számlaszabályok nem rendezték a helyzetet. A fogyasztóvédelmi határozat sem hivatkozott törvénysértésre, pusztán vélelmezte, hogy ez így nem jó.

Akkori megkeresésünkre Vezér Mihály, az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület színeiben megválasztott polgármester úgy vélte: ha hibáztak is, az ezért kirótt több mint százmilliós büntetés aránytalan. Az NFH itt is helybenhagyta az első fokot, a Szákom pedig per helyett fizetett. Így – mivel háromhavi számla bizonyult problémásnak – körülbelül négyezer fogyasztójuk összesen harmincezer forintot kapott számlakedvezmény formájában. Százhalombatta polgármesteri hivatala lapunkat arról tájékoztatta, hogy a Szákom a kifizetett kötbért saját költségvetéséből gazdálkodja ki, emiatt nem nőnek a fogyasztói terhei. Ez nem lesz egyszerű: a társaság 2011-ben 112 milliós forgalom után 49 milliós veszteséget ért el, míg 2012-ben 1,7 milliárdos árbevétel mellett a veszteség már 82 milliósra duzzadt.

A rezsibiztosi minőségében több mint egy éve folyamatosan rezsiszabályokat alkotó Németh Szilárd Fidesz-képviselő tavaly nyáron rendelkezett úgy, hogy amely társaság nem tartja be hajszálpontosan az általa fogalmazott előírásokat, azt a fogyasztóvédők mindennemű mérlegelés nélkül „hibás” számlánként tízezer forint kötbér megfizetésére kötelezik. A politikus erőfeszítései első sikereként augusztusban már be is jelentette a – köztulajdonú – távhőcégeknél hivatalosan akkor még csak néhány napja zajló fogyasztóvédelmi vizsgálat végeredményét. E szerint tíz távhőcég 56 ezer számlája találtatott hibásnak, ami miatt értelemszerűen 560 millió forint a kötbér. Később a Pest megyei fogyasztóvédőket is irányító KDNP-s Tarnai Richárd kormánymegbízottal közösen három céget – a százhalombattait, a vácit és a budaörsit – meg is neveztek.

Németh Szilárd valamit nagyon elnézett
Németh Szilárd valamit nagyon elnézett
Teknős Miklós / Népszabadság

Azóta lapunk kiderítette, hogy – Németh sugallatával szemben – valamennyi cég maradéktalanul betartotta a rezsicsökkentést, csupán számlájuk kinézete szúrt szemet a helyi fogyasztóvédőknek. A törvénysértést egyik társaság sem ismerte el. A százhalombattaiakon és budaörsieken túl a tiszaújvárosi Tiszaszolg 2004-nél 55, a Dunakeszi Közüzemi Kft.-nél 26, a Váci Távhőnél 24,5, a Makói Kommunális Nonprofit Kft.-nél 16, a Szigetvári Távhőnél kilenc-, a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft.-nél hét-, a magántulajdonú nyíregyházi Energocoopnál pedig néhány millió forintra becsülhető a rájuk kiszabott kötbér mértéke.

Ismereteink szerint az NFH másodfokú, a váciakat elmeszelő határozatot jóváhagyó döntése megfelezte a céget fenyegető 55 milliós kötbért, mert az első fok kissé gépiesen szorozhatott. Rá adásul, mint arról tavaly év végén beszámoltunk, az NFH Szigetvár érveinek helyt adott, aminek révén a dél-dunántúli város lekerült a listáról. Így a kötbérfenyegetés mértéke az eredetileg beharangozott 560 millióhoz képest számításunk szerint rögtön mintegy 260 millióra olvadt. Már ha a bíróság is megítéli ezt: az NFH-nál lapunknak megerősítették, hogy a Szákom kivételével az összes érintett cég bírósághoz fordult.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.