Brutálisan kitolódott a fizetési határidő

Június elejére 132 napra nőtt a márciusban még 88 napnak mért átlagos fizetési határidő a könnyűipari, az építőanyag- és a haszongépjármű-kereskedelemben.

 követelésmenedzsmenttel foglalkozó Direktinfo Kft. három ágazatot átfogó  felmérésében a megállapodásban rögzített fizetési határidőket, a késedelmes napok számát, valamint az ezek alapján a teljes finanszírozási időszakok változásait vizsgálta.

Az elemzés szerint a fizetési késedelem a könnyűipari kereskedelemben a legnagyobb. A késedelmes napok száma március óta több mint a duplájára, 44 napról 92 napra nőtt úgy, hogy a felek a közösen meghatározott fizetési határidőt 35 napról 52 napra tolták ki, így a tényleges kifizetés ebben az ágazatban átlagosan a 144. napon történik meg.

A haszongépjármű-kereskedelemben annak ellenére nőtt 81 százalékkal, 85 napra a fizetési késedelem, hogy a piaci szereplők március óta a hivatalos fizetési határidőt 26 napról 18 napra  szorították le. Ez azt bizonyítja, hogy recesszióban az  adminisztrációs intézkedések önmagukban nem elegendők.

Az építőanyag-kereskedelemben tapasztalható a legkisebb romlás, ahol 30 százalékkal nőtt a késedelmes napok száma. Ugyanakkor a hivatalosan elfogadott fizetési határidő itt a legmagasabb, 54 nap. A kisebb mértékű romlásnak magyarázata lehet, hogy ezt az ágazatot érte el legelőször a válság, így a hanyatlás már a lassuló szakaszba  ért. A tényleges kifizetési határidő már márciusban is 121-napnál járt, júniusban pedig elérte a 153 napot.

Csatlós Csilla, a Direktinfo Kft. ügyvezetője a fizetési késedelem növekedésének okaként a recessziót és a banki finanszírozás megszűnését nevezte meg. A vásárlóerő csökkenésének hatására a beszállítói körben egyre erősebb az eladási kényszer. Ez és a bankok kivonulása a gazdaságból a beszállítói kört kényszerfinanszírozóvá tette –véli az ügyvezető.

Coface: a cégek 65 százalékának van lejárt kintlévősége

A hazai cégek 65 százalékának van lejárt kintlévősége, 34 százalékuknál  ennek mértéke meghaladja az 50 millió forintot - közölte a  hitelminősítéssel és hitelbiztosítással foglalkozó Coface Hungary  csütörtökön.

A hazai vállalkozások kockázatkezelési gyakorlatáról készült felmérés szerint a kintlévőségek időben és mennyiségben is egyre  kiterjedtebbek.
A felmérésből kiderült, hogy a cégek mintegy 10 százaléka nem  tudja pontosan, hogy milyen mértékű kintlévőséggel rendelkezik. A  megkérdezettek 65 százalékénak van egy évnél idősebb követelése, és  tapasztalatok szerint egy fél éve lejárt adósságnak már csak igen  kis százalékát látják viszont a hitelezők - írja a Coface  közleményében.

A kis- és középvállalatok helyzete, gazdasági mozgástere a  válság mélyülésével egyre kedvezőtlenebbé válik, miközben ezen  társaságok többsége még mindig maguk próbálnak lépéseket tenni a  kintlévőségeik behajtásában, és a cégek kevesebb mint harmada fordul  külső követeléskezelőhöz.
A Coface úgy látja, hogy a jelenlegi válság lefutási idejét nem  lehet megjósolni, a jelenlegi gazdasági helyzet legnagyobb veszteseinek a kis és középvállalkozásokat tartják.

 

Felemás adatok az építőiparról
építkezés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.