Brutálisan drágul a cukor

Az édesipari gyártók ősszel kénytelenek voltak árat emelni – mondta lapunknak az ágazat hazai szereplője, neve mellőzését kérve. Az áremelkedés átlagosan 5-7 százalék közötti a tavalyihoz képest, ez cégenként és termékkategóriánként változó, van, ahol el sem éri az öt százalékot. A feldolgozott termékek drágulása folytatódhat 2016 elején, és akár a 10 százalékot is elérheti.

Hiú ábránd, hogy a cukor most jellemző, kilogrammonként 200 forint alatti fogyasztói ára tartós lesz a magyar piacon – véli az egyik gyártó. Szédítő ütemben emelkedik ugyanis a jegyzési ár nyár óta. Míg augusztusban a londoni börzén még tonnánként 333 dollárért vitték a tisztított fehér cukrot, a napokban a piacon a legközelebbi határidőre is 405-407 dollár volt a jellemző jegyzés. Ez alig három hónap alatt több mint 20 százalékos drágulás. A tengerentúlon ennél is durvább folyamatokat látni, ott a napokban a fontonkénti jegyzési ár mintegy 40 százalékkal haladta meg a nyár elejit.

A 200 forint alatti ártól jobb búcsút venni
A 200 forint alatti ártól jobb búcsút venni
Varga György / MTI

A cukorpiacot 2009 óta túltermelés feszíti. A helyzet mostanra változott meg, miután a 170-180 millió tonna éves globális termelés és fogyasztás nagyjából egyensúlyba került – magyarázta a Népszabadságnak Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. ügyvezetője. A 2015–16-os szezonban az igények 2,6 millió tonnával már meghaladták az előállított mennyiséget, és a kereslet az előrejelzések szerint a következő szezonra 6-6,5 millió tonnára nő. Az ár azért nem szabadult el teljesen, mert 2009 óta 25 millió tonna globális fölösleg halmozódott fel.

Ugyanakkor nem kell berendezkedni a folyamatos drágulásra, pár körülmény féken tartja a jegyzéseket. Az elmúlt hetekben arról szóltak a hírek, hogy a világ második legnagyobb termelője, India államilag támogatná a cukornádtermelőket, így az ázsiai országban fellelhető jelentékeny felesleg megjelenhetne a világpiacon. Sok múlhat a dollár árfolyamán is, az amerikai fizetőeszköz felértékelődése szintén gátat szabhat az extrém ütemű drágulásnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.