Brutális összeget követelnek a franciák a Google-től

Látva, hogy a Google anyavállalata, az Alphabet az utóbbi időben több európai országban is megállapodott adóhátralékainak kifizetéséről, Franciaországban is az asztalra csaptak.

Párizs követései ráadásul igencsak vérmesek, miután nem kevesebb, mint 1,6 milliárd eurót, azaz közel 500 milliárd forintot szeretnének kipréselni az amerikai informatikai óriásból. (Összehasonlításul, ez az összeg megközelíti a honi költségvetés személyi jövedelemadó-bevételeinek harmadát.)

A követelés alapja a vállalattal szemben az, hogy a Google az elmúlt évek során Franciaországban mintegy egymilliárd eurónyi adót mulasztott el befizetni helyben megtermelt nyeresége után, a többi, azaz a fennmaradó 600 millió euró pedig a késedelmi kamat lenne. Hogy a franciák nem a levegőbe beszélnek, annak demonstrálására Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter egy személyes találkozót kért a Google, Inc. tavaly kinevezett vezérigazgatójától, Sundar Pichaitól. Utóbbi azonban az ott hallottak egy részéről aligha esett kétségbe, hiszen a gall adóhivatal már csaknem két éve próbálja az összeg egymilliárdos tételét behajtani. Az újdonság a cégvezető számára a csekélynek egyáltalán nem mondható 600 milliós részösszeg lehetett.

A franciákban a tüzet bizonyosan szítja, hogy a informatikai óriás a közelmúltban Londonnal és Rómával is kiegyezett hasonló témában. A britek számára ugyanakkor a párizsi elvárásokhoz képest jelentéktelen összeget utaltak át, hiszen mindössze 130 millió fonttal megúszták a kalandot. Ez igencsak ügyesnek mondható a vállalat részéről, hiszen egyes helyi hírek szerint a 2005–2015 közötti időszakra legalább egymilliárd fontot kellett volna kicsengetniük. Ha a franciák akarata végül érvényre jut, akkor borítékolható a londoni kormánykritikusok kiborulása. Akkor pedig végkép lemehet lemehet a köd, ha a Rómának is sikerült behajtania kedvezmények nélkül azt a közel 300 millió eurót, amelyet ott is hasonló jogcímen követelnek a Google-től. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.