galéria megtekintése

Nagyot bukhatnak a kormányközeli dohánycégek

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 25. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Egy hónap múlva kellene elindulnia a kormányközeli cégekből verbuvált dohányellátónak, ám az uniós versenyhatóság javában vizsgálja az ügyet. Lázár János rövidesen Brüsszelbe utazik egyezkedni; ha nem sikerül meggyőzni az uniós versenyjogászokat, úgy bomba üzlet helyett jókorát bukhatnak a kiválasztott dohánycégek.

Újabb kötelezettségszegési eljárás elé nézhet az Orbán-kormány: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón megerősítette lapunk értesüléseit, miszerint Brüsszel nemrégiben egy csokor kérdést küldött a magyar kormánynak a dohány-nagykereskedelem államosításával kapcsolatban.

Lázár közölte: jelenleg dolgoznak a bizottságnak küldendő válaszokon, s Lázár a jövő kedden Brüsszelbe utazik – nem csak a dohányellátó miatt –, és kompromisszumos megoldást próbál elérni Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztosnál.

Nyilvánvaló, hogy amennyiben nem sikerül dűlőre jutni Brüsszellel, úgy

 
újabb kötelezettségszegési eljárást akaszthatnak az állam nyakába.

A mostani eljárás igen érzékenyen érintheti nemcsak a dohányellátóba bevont cégeket – Continental Zrt. és a British American Tobacco (BAT) Pécsi Dohánygyár Kft. –, de áttételesen a kormányt is.

Ha ugyanis a bizottság elindítja az eljárást, már a procedúra elején dönthet úgy – a dohányipari egészségügyi hozzájáruláshoz hasonlóan –, hogy felfüggeszti a dohányellátó működését. Az pedig erősen kérdéses, hogy Brüsszel mennyit engedne dohányügyben a kormánynak.

Az idén nyáron Elzbieta Bienkowska, a belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos a szokásos diplomáciai virágnyelvet félretéve az Eurologusnak úgy fogalmazott: másutt is van dohánykereskedelmi monopólium Európában, ám sehol sem ennyire feltűnő, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal, mint itt.

Ki lát majd el dohánnyal, ha elsöpri Brüsszel a dohányellátót?
Ki lát majd el dohánnyal, ha elsöpri Brüsszel a dohányellátót?
Kurucz Árpád

Mint arról írtunk, a BAT pécsi dohánygyár és a Continental Zrt. a többi piaci szereplő háta mögött, pályáztatás nélkül, alacsony koncessziós díjért kapta meg a dohány-nagykereskedelem piaci becslések szerint akár 16 milliárd forint tiszta haszonnal kecsegtető jogát, ráadásul novembertől az ő cégük terítené az addigi versenytársaik termékeit is a magyar piacon.

Még furcsább volt, hogy a konzorcium egyik tagját, a piacon egyébiránt marginális szerepet játszó, ám annál jobb kormányközeli kapcsolatokkal rendelkező Continentalt illeti az időközben Országos Dohányboltellátó Kft. néven bejegyzett közös cég majdani hasznának 75 százaléka.

Lázár János morfondírozik
Lázár János morfondírozik
Teknős Miklós

Sajátos módon nem sokkal a megállapodás után jelentették be, hogy a Continental vezetője, Sánta János lett az időközben újjászervezett, Simicska Lajos kihagyásával létrehozott kormánysajtó egyik finanszírozója: megvásárolta az időközben Magyar Időkre átkeresztelt Napi Gazdaság 49 százalékos tulajdonrészét.

Lapunk azt is kiderítette: a BAT még 2015 elején, azaz a kormánnyal való vélelmezett tárgyalások időpontja körül éppen a Habony Árpád jobbkezének számító Lánczi Tamást, a Századvég politikai elemzőjét látta a legalkalmasabbnak a dohánymulti felügyelőbizottsági elnöki tisztségére.

Amennyiben Brüsszel felfüggesztené a kormányközeli dohány-nagykereskedő működését, úgy a Continental és a BAT a legjobb esetben is az uniós eljárás lezárultáig várhatna a bevételre, sőt, a dohányellátó kiépítésébe eddig beleölt pénzüket sem látnák viszont. Piaci forrásokból úgy tudni, hogy a két cég már úgy is jelentős összeget fektetett be a dohányellátóba, hogy a munkatársak egy része és a nagykereskedelmi tevékenység színhelyéül szolgáló kilenc depó is a BAT és a Continental kötelékéből érkezik.

Bár az Országos Dohányboltellátó Kft. nem válaszolt a kérdéseinkre, úgy tudni, hogy a dohányellátó jelenleg is tárgyal a nagy dohánygyártókkal az együttműködés praktikus részleteiről, azonban a belengetett brüsszeli vizsgálat erősen bizonytalanná teheti és lelassíthatja ezt a folyamatot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.