Borulni látszik Szaúd-Arábia költségvetése

Hiába mondogatják a szaúdi politikusok, hogy akár a 20 dolláros hordónkénti olajár mellett sem csökkentenék az ország olajkitermelését, ez vélhetően nem több egyszerű kommunikációs fogásnál. A hivatalosan a napokban bemutatott 2015-ös szaúdi költségvetési tervezet ugyanis a kiadások drasztikus lefaragásával számol, s ami megdöbbentő: 39 milliárd dolláros deficit szerepel a „célok” között.

A bevételeket 191, a kiadásokat 230 milliárd dollárra tervezik. Legutóbb a 2008-as pénzügyi világválságot követő évben zárt hiánnyal a büdzsé, amely az idén is mínuszos lehet a zarándokhelyek befogadóképességét növelő gigantikus beruházások miatt. A költségvetés hivatalos tervezetében nem közlik, milyen 2015-ös átlag olajárral számolnak a világ egyik legnagyobb olajexportőrének kormányzati illetékesei, ám az elemzők az adatokból 56 dolláros exportolajárat valószínűsítenek, ami 60 dolláros Brent-olajárnak felel meg.

Szórakozó szaúdi fiatalok. Baj lehet az életszínvonal
Szórakozó szaúdi fiatalok. Baj lehet az életszínvonal
Mohamed Hwatty / Reuters

A számokból az is kiolvasható, hogy az olajkartell (OPEC) legnagyobb tagja marad a 9,6 millió hordós napi kitermelési kvótánál. Az áresés miatt így 88 milliárdnyi petrodollárral kevesebbre számíthat a szaúdi büdzsé – adta hírül az Associated Press. A Pénzügyminisztérium ennek okán húsbavágó megszorításokat javasol a kormánynak, ezek között első helyen szerepel a bérek és a juttatások megnyirbálása, ami nem is csoda, hiszen itt lehet a legtöbbet megfogni, mivel a kiadási oldalon minden második rial erre megy el.

Borítékolható, hogy a megszorítások a legnagyobb elégedetlenséget a szaúdi társadalom legszélesebb bázisát képező fiatal munkavállalók körében szüli majd. Ők a gáláns bérek és bónuszok csökkenése miatt nem tudják fenntartani megszokott életszínvonalukat, alább pedig nem szívesen adják. A helyi életpályamodellekben az olajár idei meredek zuhanása komoly törést eredményez, s meglehet, hogy ez az időszakasz a normálisnál is hosszabbra nyúlik. Zavargásokra természetesen nem kell számítani.

Szaúd-Arábiában a saját állampolgárairól gáláns módon gondoskodó állam a legnagyobb munkaadó, a foglalkoztattak kétharmada neki dolgozik. Bár, ha az állam a bérek megkurtítása mellett is meg tudja tartani dolgozóit, az biztos, hogy a piaci alapon működő cégek tömeges elbocsátásokra kényszerülnek. A szaúdiak a despota rendszereket elsöprő 2011-es arab tavaszt azzal vészelték át, hogy Abdullah király – pluszban – 120 milliárd dollárt ígért népének az állami olajjövedelmekből azzal a feltétellel, hogy a pénzt beruházásokra, központi béremelésekre és munkahelyteremtésre kell fordítani.

A monarchiának van mire támaszkodnia, az előző évek kiemelkedően magas olajárának köszönhetően teli van a kassza. A rijádi Jadwa Investment befektetési cég szakértői szerint nem kell kapkodni, a 39 milliárdos deficit is kényelmesen finanszírozható a november végén 736 milliárd dollárt kitevő tartalékokból. Azt jelzésértékűnek nevezik, hogy a körvonalazódó olajválság ellenére a kormány 0,6 százalékkal emelni fogja a kiadásait.

A Nemzetközi Valutaalap friss jelentése szerint az Arab-öböl menti olajállamok számára elérkezett az idő arra, hogy végre több lábra állítsák gazdaságukat. Az állam helyett a versenyszférára kell bízniuk a munkahelyteremtést, ezzel fenntarthatóvá alakítva fejlődésüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.