galéria megtekintése

Börtönt szabott ki a bíróság Sukoró-ügyben

Bűnösnek mondta ki a Szolnoki Törvényszék elsőfokú ítéletében a Sukoró-ügy vádlottjai közül Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsolt volt értékesítési jogi igazgatót. 

Bűnösnek mondta ki különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletében a Szolnoki Törvényszék elsőfokú ítéletében Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsolt volt értékesítési jogi igazgatót. Solyomváriné dr. Csendes Mária bírónő tíz óra után nem sokkal olvasta fel az ítélet rendelkező részét, amely szerint Tátrai Miklóst, az MNV Zrt. volt vezérigazgatóját négy év, míg Császy Zsolt volt értékesítési jogi igazgatót három év hat hónap börtönre ítélte. Bűnösnek találta még V. Bálint ötödrendű vádlottat, míg felmentette M. Andrea harmadrendű és F. Zsolt negyedrendű vádlottat.

Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon
Mészáros János / MTI

Ezzel egy csaknem négy éve tartó bírósági eljárás első szakasza ért véget a hét éve tartó büntetőügyben. A bírónő több mint fél órája olvassa fel az ítéletet, amelyben a vádirattal szinte szóról szóra megegyező szövegrészek hangzottak el. Tátrait és Császyt azzal vádolták, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy Joav Blum üzletember verseny nélkül szerezzen meg állami tulajdonú sukorói külterületi telkeket, amelyeken a King's City turisztikai beruházást kívánták felépíteni. Erre csere útján volt lehetőség, s a bíróság most elfogadta a vád érvelését, miszerint a csere csak úgy valósulhatott meg, ha Blum telkeit túl-, az állami földeket pedig alulértékelik. Ha a szerződés megvalósult volna, az államot 1,2 milliárd forint vagyoni hátrány érte volna. Noha ezt a vádlottak az eljárás során mindvégig, tényekre alapozva cáfolták, a bíróság nem fogadta el az érvelésüket.

 
Itt épült volna a Kings's City
Itt épült volna a King's City
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Az értékbecslést készítő F. Zsoltot azért mentették fel, mert a bíróság szerint nem állapítható meg annak a személye, aki az eredetileg elkészült értékbecslést valótlan tartalommal átdolgozta. Az átdolgozott értékbecslést a negyedrendű vádlott nem írta alá, a dokumentumon helyette más személy szerepel. Hogy ennek milyen egyéb következménye van, arra a bíróság nem tért ki.

A bírónő ítélete szerint Tátrai Miklós és Császy Zsolt tudtak arról, hogy az értékbecslések nem helyesek, és amikor a csereszerződést előterjesztették a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elé, tudták, hogy abban valótlan tartalom szerepel. Amikor ez elhangzott, mindkét vádlott hevesen ingatta a fejét.

Az ötödrendű vádlott ítéletét az ügyész tudomásul vette, Tátrai Miklós és Császy Zsolt esetében súlyosbításért fellebbezett, és indítványozta az előzetes letartóztatásukat – ez utóbbi indítványt a bíróság elutasította. A harmad- és negyedrendű vádlott felmentésével kapcsolatban is a bűncselekmény megállapítását indítványozta az ügyész.

Az ügyvédek felmentésért fellebbeztek, több ok miatt, mondván az ítélet tartalma ellentétes az iratok tartalmával több ponton, s olyan következtetéseket fogalmaz meg, amelyek nem tekinthetők ok-okozati következtetéseknek. A védők szerint az ítélet nem megalapozott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.