BorsodChem-baleset: repültek a csavarok, mint a puskagolyó

A katasztrófavédelem szerint a BorsodChem üzemében történt műszaki üzemzavar nem volt súlyos mértékű, a legnagyobb gond, hogy nem értesítették őket. Ugyanakkor a cég egyik munkatársa szerint a robbanás nyomán a csavarok puskagolyóként repültek, súlyosan mérgező vegyi anyag szabadult ki, s a sérülés is olyan, hogy alighanem a szokásos nyári leállást is előbbre kell hozni.

Igencsak furcsa - és egy, a Nol-nak név nélkül nyilatkozó dolgozó szerint veszélyes - baleset történt hétfőn a BorsodChem kazincbarcikai üzemében. A cég finoman szólva is szűkszavú közleményében azt közölte, hogy a TDI üzemben történt a műszaki üzemzavar. A vállalat haladéktalanul le is állította a gyár működését, továbbá saját belső erőforrásainak mozgósításával az ilyenkor kellő és szükséges intézkedést megtették - tartalmazza a közlemény.

A vállalat azt is tudatta, hogy az üzemzavar miatt környezeti kár nem keletkezett. A cég az üzemzavarról értesítette a környezetvédelmi és egészségügyi hatóságokat - olvasható a közleményben

A jelek szerint azonban éppen ebben van a legnagyobb gond. A helyi katasztrófavédelmi igazgatóságnál ugyanis úgy fogalmaztak, nem volt ez az üzemzavar akkora gond, a igazi probléma abban áll, hogy nem értesítették a védelmi hatóságot.

Éppen ezt hangsúlyozta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője is az történtek kapcsán: a katasztrófavédelem országos főigazgatója vizsgálatot indított az ügyben, mert a hatályos jogszabályok szerint egy ilyen veszélyes üzemnek egy esetleges üzemzavar esetében azonnal kellett volna tájékoztatnia az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, annak is a Borsod megyei területileg illetékes hatóságát.

Szentes György szerint ehelyett a BorsodChem részéről másfél nappal később érkezett hivatalos jelentés, a katasztrófavédelem szakemberei gyakorlatilag a sajtóból értesültek az üzemzavarról.

A cég - érthetően név nélkül nyilatkozó - egyik munkatársának leírása azonban kicsit árnyalja a képet. Kérdésünkre azt hangsúlyozta, hogy a cég közleményének megfelelően a város vagy a környező lakosok nem voltak veszélyben és személyi sérülés sem történt.

De az csak a szerencsének köszönhető, hogy az üzemben sem sérült meg senki. Elmondása szerint hétfőn hajnalban azért következett be a robbanás, mert az egyes számú TDI üzem határában fekvő két hőcserélő közül a jobboldali túlmelegedett. Emiatt hatalmas nyomás keletkezett a hőcserélőben, aminek zárópalástja egy idő után lerobbant. A fedél „derékba kapta az üzem mellett húzódó kábelcsatorna acél tartóoszlopát", ami jelentősen eldeformálódott. A fedél lefogató csavarjai puskagolyóként repültek minden irányba - tette hozzá forrásunk.

Emellett izocianát is a levegőbe került. Szerencsére ez a belélegezve nagyon mérgező anyag sem okozott sérülést, de az már igen nyugtalanító, hogy egyáltalán megtörténhetett. Hozzátette: az is rendkívül aggasztó, hogy a gyárnak van olyan jelező védelmi rendszere, amit ilyenkor használhattak volna, ám nem volt riasztás a készülő robbanásról - pedig, mint állítja, ennek biztosan voltak jelei.

Véleménye szerint az üzemben most akkora a kár, hogy a BC rendszeres nyári leállását is előre kell hozni augusztusról, s az üzem aligha indul újra rövid időn belül. Megjegyezte: a robbanással kapcsolatos azonnali munkák is csak hétfő dél körül fejeződtek be a gyár területén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.