Boldogító igen a fedezet

A három gyerek mellett büntetlen előéletet és legalább két év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyt is előírna a kormány a kibővített, a 10 + 10 millió forintos lakástámogatás felvételéhez.
A szabályozás még ebben az évben megszülethet, így hamarosan kiderül, kik kaphatják az új családi otthonteremtési támogatást (csok).

A otthonteremtési támogatás feltételei között szerepel például a büntetlen előélet és a legalább kétéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. A kedvezményes hitel igénybevételéhez a többi között szükség lesz a hitelképesség minősítésére, a támogatás felhasználását pedig számlákkal kell majd igazolni.

Sok munkájuk lehet nemsokára
Sok munkájuk lehet nemsokára
Földi Imre / Népszabadság

Igaz, előlegszámlák benyújtását is lehetővé teszik majd – tudta meg a kormányközeli Magyar Idők. A csokot igénybe vehetik azok a párok is, akiknek már van két gyereke – számukra szintén 10 év áll majd rendelkezésre a harmadik gyermek megszületéséig. A hasonló helyzetben lévő egyedülállókra ugyanakkor más szabályok vonatkoznának: ők csak akkor élhetnének a kedvezménnyel, ha a harmadik gyermek érkezése előtt házasságot kötnek – olvasható a Magyar Időkben.

Egyenlő feltételekkel indulnának ugyanakkor a támogatásért a vér szerinti és az örökbe fogadott gyermekeiket nevelő szülők. Azok ugyanis, akik – például egészségügyi okok miatt­ nem tudnak saját harmadik gyermeket vállalni, örökbe fogadhatnak egyet, amivel szintén jogosulttá válnának a 10 + 10 millió forintra.

Ami az életkori előírásokat illeti, az eddig kiszivárgott információk szerint a támogatási feltételek vállalásakor legalább az egyik szülőnek 40 évnél fiatalabbnak kell lenni – ez azonban nem vonatkozik azokra, akiknek már van három gyerekük.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten jelentette be, hogy az állam tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást adna lakhatási kérdések rendezésére azoknak, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak. Ezt további tízmillió forint kedvezményes hitellel egészítenék ki, amelynek kamata nem lehetne magasabb három százaléknál. Szintén három gyermek esetében ötmillió forintig visszaigényelhető lenne az áfa, ha az építkezést önerőből valósítják meg.

A csokot nemcsak házaspárok, egyedülállók is igényelhetnék. Azoknak, akik nem teljesítik a vállaltakat, büntetőkamattal együtt vissza kellene fizetni a felvett összeget – más megítélés alá esnének azonban, akik önhibájukból nem tudják ezt megtenni, és azok, akik azon kívül. A megvásárolt (vagy épített) lakások alapterületének el kellene érni legalább a családban élő gyermekek számának hússzal szorzott értékét, azaz a 60 négyzetmétert. Ház esetében ugyanez a szorzó harminc lenne, és ezzel párhuzamosan megszűnne a jelenleg érvényben lévő korlát, ami az ingatlan méretét 160 négyzetméterben maximálja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.