Családi bizniszt csinált a kamarából, most mindent bukhat a boltzár közokirathamisító híve

Zárt ülésen minden kamarai tisztségéből felfüggesztette a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöksége Szatmáryné Jahl Angélát – tudta meg a Népszabadság a kamarához közel álló forrásokból.

A felfüggesztés oka értesülésünk szerint, hogy egy, a kamarán belül lefolytatott etikai vizsgálat két esetben is megállapította, hogy – az egyébként a CBA-val is kapcsolatba hozható – Szatmáryné a kamara szabályzata alapján alkalmatlan a kereskedelmi tagozati elnöki, illetve a küldötti pozícióra. 

Információink szerint az egyik ilyen ügy az volt, hogy Szatmárynét 2010-ben jogerősen két év próbaidőre ítélték közokirat-hamisításért. A korábban BKIK-főtitkári pozíciót is viselő Szatmáryné ugyanis 2005-ben egy tanácsadói munkakörre jelentkezett a kamaránál, ám az önéletrajzához egy hamisított diplomát csatolt. A bűnügy ellenére Szatmáryné ezután is hosszú éveken át a BKIK meghatározó személyisége volt.

A mostani felfüggesztés után a BKIK küldöttgyűlésének kell arról dönteni, hogy visszahívják-e Szatmárynét a tisztségeiből. Ez késő ősszel vagy jövő év elején történhet meg attól függően, hogy – mint több forrásunk is sejtette – addig több más ügy is előkerül-e Szatmárynéval kapcsolatban, amit még ki akarnak vizsgálni vagy sem.

Idén tavaszig a BKIK elnöke az a Szatmáry Kristóf volt, aki Szatmáryné fia, korábban államtitkár, most miniszteri biztos, és a Fideszben frakcióvezető-helyettes és képviselő. Emellett a Szatmáry családot erős szálak fűzik a kamarában komoly lobbierőt képviselő CBA hazai áruházlánchoz, így Szatmáryné Jahl Angéla az elnöke a több CBA-s prominenst felvonultató Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetségnek. A szövetség volt az egyetlen kereskedelmi szervezet, amely nyíltan kiállt a vasárnapi boltzár mellett.

A Szatmáry család felett az év elején kezdtek gyűlni a viharfelhők, amikor Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is nyíltan szembefordult a BKIK-t szerinte „családi biznisszé” alakító Szatmáry klánnal. Végül idén már­ciusban Szatmáry Kristóf helyett Kiss Zoltánt választották meg a kamara elnökévé. Ezt köve­tően nemrégiben Szatmáryné Jahl Angéla még meg tudta szerezni a kereskedelmi tagozati elnökséget, ám hírlett, hogy a kamarán belül ekkor már elkezdték felgöngyölíteni a Szatmáry-éra problémás ügyeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.