Biztató őszi ipari adatok

A KSH kedden közzétett adatai alapján októberben még csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, viszont már második hónapja emelkedik az előző hónaphoz mért adat.

     Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 októberében 12,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 10,8 százalékkal csökkent. A termelés volumene az év első tíz hónapjában 20,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index októberben 1,8 százalékkal emelkedett.

Az elemzők várakozása szerint a külső kereslet bővülése miatt fennmaradhat a magyar ipari termelés havi szintű növekedése, miközben a belső kereslet stagnálása-visszaesése továbbra sem támogatja ezt a folyamatot.

  Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője elmondta, biztató az októberi adat, s várhatóan a következő időszakban is pozitív havi számokat közöl majd a hivatal.

  Hozzátette, a magyar bruttó hazai termék (GDP) összetevői közül leginkább az ipari termelés növekedésében bízhatunk, amit főként a külső, fejlett országokbeli kereslet bővülése generál. Az európai országok közül már többen érzékelhető a növekedés, ami jó támasza a magyar iparnak.  Az elemző szerint a javuló helyzetet rontja, hogy a belső kereslet továbbra sem bővül, s így nem segíti az ipari termelés növekedését.

    Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője elmondta, 11 százalék körüli éves visszaesést vártak, amit nagyjából igazoltak is a hivatal adatai. Hozzátette: az ipari termelés alakulását alapvetően két tényező befolyásolja, az alacsony tavalyi bázis adatok, illetve a külföldi nagy gazdaságok recesszióból való kilábalása, s így a külső kereslet bővülése. Mindez azért is fontos, mert a magyar feldolgozóipar termelésének több mint 50 százalékát exportálja.

    Török Zoltán szerint a következő hónapokban egyre jellemzőbbé válik, hogy mind alacsonyabb lesz az éves szintű visszaesés, s 2010 második negyedévében már visszatérhet a bázis szintű növekedés is.  Ez a növekedés azonban lassú, éves szinten mintegy 1 százalékos lesz, s ezért az elemző jövőre nem is várja a GDP növekedését, inkább stagnálását jelzi előre.

    Mindez negatívan hat a munkanélküliségre is, hiszen 2010-ben a cégek még mindig inkább az elbocsátásokkal járó hatékonyság javításával és szerkezetük átalakításával lesznek elfoglalva, semmint a bővülés generálta munkaerő-felvétellel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.