Bíróságra viszi a bankokat a felügyelet

Első fokon pert nyert a PSZÁF az AXA Bank fióktelepével szemben indított közérdekű igényérvényesítési eljárásában. A felügyelet a bankkártyák letiltásával kapcsolatos néhány előírást talált jogszabálysértőnek.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumának ítélete szerint első fokon pert nyert az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepével szemben indított közérdekű igényérvényesítési eljárásában. A bíróság kimondta: az AXA Bank üzletszabályzatának egyik előírása – amely 2009. november 1. és 2011. április 28. között volt érvényben – a pénzügyi intézménnyel szerződött valamennyi ügyfélre kiterjedően érvénytelen – derül ki a PSZÁF közleményéből.

A vitatott előírás szerint az AXA Bank az ügyfelek bankkártyájának jogosulatlan vagy csalárd módon történő használatának gyanúja esetén, vagy a kártya használatának biztonsága érdekében jogosult a bankkártya felfüggesztését vagy letiltását kezdeményezni. A bank az ebből eredő, az ügyfélnél keletkezett esetleges károkért fennálló felelősséget kizárja.

A bírósági ítélet szerint azonban a kikötés a polgári törvénykönyv szerint tisztességtelen és érvénytelen. Ez ugyanis – a jóhiszeműség és tisztességesség követelményét sértve – egyoldalúan hátrányos helyzetbe hozza az ügyfeleket az AXA Bank fióktelepével szemben a szerződéssel kapcsolatos jogok és kötelezettségek kapcsán.

A bíróság rámutatott: a pénzforgalmi törvény egyértelműen meghatározza azon eseteket, amikor egy bank a bankkártyát egyoldalúan letilthatja, ám a letiltás feltételeinek meglétét a banknak kell bizonyítania. Ebből az következik, hogy egy bank – ellentétben az AXA Bank fióktelepének kikötésével – letiltás esetén a kártérítési felelősséget csak akkor zárhatja ki magára nézve, ha a letiltásra, felfüggesztésre vonatkozó feltételek az intézkedések idején bizonyíthatóan fennálltak.

A PSZÁF ezt megelőzően az Általános Hitel és Finanszírozási Zrt., a New Chance Credit Zrt. és a Zee Capital Zrt. ellen indított közérdekű kereseti eljárásokban nyert első fokon pert a bíróságon a pénzügyi fogyasztók nevében és érdekében. Az alperesek fellebbezése nyomán e perek a másodfokú bíróságon folytatódnak. A PSZÁF ezzel párhuzamosan további közérdekű igényérvényesítési eljárásokat kezdeményezett a bíróság előtt, illetve készít elő jelenleg is.

Szeptember végén például a CIB Bank ellen indított ilyen eljárást a felügyelet, amely ebben az esetben is a bankkártyákkal kapcsolatban talált szabálytalanságot. A PSZÁF korábbi közleménye szerint a CIB július 8-tól alkalmazott üzletszabályzatának egyik pontja szerint az alaplimitnél magasabb limitbeállítás esetén a kártyatranzakciókból származó minden kárt úgy tekint a bank, mint amely a kártyabirtokos súlyosan gondatlan szerződésszegése miatt állt elő. Önmagában tehát a magasabb limitbeállítás a bank üzletszabályzata szerint minden kárfelelősség alól mentesíti a bankot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.