Biomasszaerőmű épül Kaposváron

Bioerőművet épít Kaposváron az ELMIB Zrt. A tervek szerint 8 milliárd forintos beruházással 2012-re megépülő létesítmény akár 20 százalékkal csökkentheti a távfűtés díját a somogyi megyeszékhelyen. Az áram- és hőtermelő egység mezőgazdasági és erdészeti hulladékokból nyer energiát.

Kele József vezérigazgató beszámolója szerint az ELMIB csoport egy ugyanilyen erőmű beruházását készíti elő Mányon is, amely már engedéllyel rendelkezik, továbbá a múlt héten írt alá megállapodást Tatabánya fűtőerőművének részleges megvásárlásáról, valamint az erőmű és a távfűtés fejlesztéséről. Ezeknek a bioerőműveknek az előnye a hagyományosakkal szemben, hogy a füstmentes üzemelés miatt alacsonyabb a környezetterhelésük, és a hátramaradó hamu a termőtalaj minőségének javításához is felhasználható - tette hozzá.

A kaposvári létesítmény működtetése elsősorban a környéken beszerezhető fa-alapanyagokra (erdészeti és faipari hulladékra, fűrészporra, illetve a faipari felhasználásra egyébként alkalmatlan aprítékra) épül. Az erőmű a tervek szerint 20 megawatt hőteljesítményre lesz képes, az áramtermelő kapacitása pedig eléri a 10 megawattot. (A hőértékesítését teljes kapacitáskihasználtság estén évi 160 ezer GJ-ra becsülik.) A beruházáshoz szükséges területet (a Füredi úti volt katonai lőteret) a helyi önkormányzattól vásárolja meg az energetikai társaság piaci áron. Az építkezés a hatósági engedélyek beszerzése után, várhatóan jövőre kezdődhet.

A magyar magántulajdonosi háttérrel rendelkező ELMIB csoport konszolidált árbevétele 2008-ban - az előzetes adatok szerint - megközelítette a 21 milliárd forintot, ami az előző évinek több mint a két és félszerese. A társaság adózott eredménye is hasonló arányban emelkedik, elérve a közel másfél milliárd forintot. A csoport konszolidált saját tőkéje jelenleg 8 milliárd forint.

A cégcsoport egyik stratégiai célja a saját energiatermelő kapacitásainak bővítése erőművek vásárlásával, illetve újak építésével. A másik fő cél a megújuló energiaforrásokat kiaknázó, komplex megoldások kidolgozása a térségi energiagazdálkodásban, összhangban az unió törekvéseivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.