galéria megtekintése

Orbánék bezáratják a belvárost is

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 25. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Nem csak a nonstop üzleteknek nem kegyelmez a kormány, a turistaparadicsomokban is bezárhatnak a boltok márciustól vasárnaponként. Tovább szigorítanának a jövő hónap közepétől életbe lépő vasárnapi bolttilalmon. Varga Mihály tárcája bezáratná vasárnap az eddig kivételnek számító, világörökségi területen működő üzleteket is. Mélyütés lehet a turizmusnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ugyanis megerősítette, jelenleg olyan rendeletet készít a kabinet a törvényhez, amely nem bővíti a vasárnapi bezárásról szóló törvényhez képest a kivételek körét. Ugyanakkor sokat sejtetően hozzátették: „amennyiben a későbbiekben olyan módosító javaslat érkezik, amely a világörökségi területeket is kivenné a kivételi körből, a kormány azt támogatni fogja.” Vagyis, ha bárki azt javasolja, hogy ezeken a helyeken is zárjanak be az üzletek, Vargáéknak nem lesz kifogása. Ehhez törvénymódosításra lesz szükség, de ha a minisztérium támogatja, akkor ez nem lesz akadály.

Belvárosi élelmiszerbolt. Kevesebb nap, mint kolbász
Belvárosi élelmiszerbolt. Kevesebb nap, mint kolbász
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Világörökségi terület Budapesten a turisták által látogatott V. kerület jó része, a pesti és budai Duna-part, a királyi vár, a Gellért-hegy és környéke, a teljes Andrássy út és a Váci utca egy része, a tokaji borvidék és a Hortobágyi Nemzeti Park területe. A napokban az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György elmondta, a vasárnapi zárva tartás súlyos ütés az idegenforgalomnak. „Sok nyaralónak elmehet a kedve a belföldi nyaralástól, hiszen ilyen benzinárak mellett azt is megengedheti magának, hogy Horvátországban nyaraljon, ahol vasárnap is vásárolhat” – mondta Vámos.

 

A most meglebegtetett szigorítás arra utal, hogy a kabinetben kemény háború dúl a vasárnapi zárás körül. Korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) berkeiből kiszivárgott egy kormányrendelet-tervezet, amely alaposan puhított volna a törvény kereszténydemokraták diktálta szigorán, így bizonyos körben maradhattak volna az éjjel-nappalik és főszezonban a nagy turistaforgalmú nyaralóhelyeken a megszokott boltok is.

Gyorsan kapcsoltak

A múlt héten még arról érkeztek hírek, hogy a Belváros lehet a nagy nyertes, mert a vasárnapi zárva tartást szabályozó törvény eddig nem sokat emlegetett paragrafusa szerint a jogszabály nem vonatkozik a világörökségi területen található üzletekre, ahogyan a piacokra sem.

Aztán pár napja a kormányszóvivő közölte, hogy az Orbán-kormány úgy döntött, hogy nem bővíti a kivételek körét.

A nagy vesztes. Árufeltöltők egy Metro áruházban – húsba vágó kérdésekkel
A nagy vesztes. Árufeltöltők egy Metro áruházban – húsba vágó kérdésekkel
Bánhalmi János / Népszabadság

Érdekes azonban az újabban megfigyelhető szerepcsere. Eddig a nemzetgazdasági tárca lazította volna a jogszabályt rendeletekkel, például az online kiszállítás kapcsán. A Miniszterelnökség tartotta a szigor látszatát – ezzel javarészt a magyar hálózatoknak kedvezve –, ám most épp Varga Mihály stábja keményített be azzal, hogy meglebegtette, a törvényben leírt kivételek szűkítését is támogatná.

Szatmáry: Nem lesz vasárnapi bérpótlék

Módosítaná a kereskedelmi törvényt Szatmáry Kristóf (Fidesz) kiskereskedelemért felelős miniszteri biztos. Tegnap benyújtott javaslata szerint azok, akik mégis dolgoznak a kereskedelemben vasárnap, nem kapnak majd bérpótlékot. A fideszes potentát annak ellenére javasolja ezt, hogy korábban Harrach Péterrel közösen pont ő tolta előre a bérpótlék intézményét, így vált politikai ígéretté. Egy másik javaslata szerint egy helyen, egy időben nagy- és kiskereskedelmi tevékenységet egyaránt folytató üzletek kiskereskedőknek minősülnek, így vasárnap is be kellene zárniuk – olvasható a Szatmáry által kedden benyújtott javaslatban.

Mindez a Metro áruházláncnak lehet hátrányos. A törvény alapján ugyanis ma a Metro nagykereskedőnek minősül, így vasárnap is nyitva tarthat. Szatmáry javaslatának elfogadásával azonban a nagykerhálózatnak is be kell zárnia vasárnap – ez az első olyan javaslat, amely nemcsak kényelmetlenséget okozna a lakosságnak, hanem hátráltatná a vállalkozásokat is (éttermek, panziók, vendéglátósok), hiszen a Metro vásárlóinak zöme vállalkozó. Ők vasárnap töltik fel a hét elejére szánt alapanyagkészleteiket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.