Bezár az Elcoteq pécsi gyára

Várhatóan csütörtökön bejelenti az Elcoteq Magyarország Kft., hogy bezárja pécsi üzemét, és elbocsátja az elektronikai gyár másfél ezer dolgozóját.

Várhatóan csütörtökön bejelenti az Elcoteq Magyarország Kft., hogy bezárja pécsi üzemét, és elbocsátja az elektronikai gyár másfél ezer dolgozóját. A hónapok óta halódó cég irányítóit nem értük el, de információnkat megerősítette Novodárszky Béla, a pécsi gyárnál működő szakszervezet titkára, és Janovics László, a Baranya Megyei Kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója. Janovicstól megtudtuk, hogy szerdán jártak nála az pécsi üzem vezetői, és elmondták, hogy az Elcoteq luxemburgi bejegyzésű anyacége a felszámolás sorsára jutott, s ennek következtében megpecsételődött a pécsi vállalkozás sorsa is.

Dolgozók távoznak az Elcoteq Magyarország Kft. pécsi gyáregységének épületéből
Pécs, 2009. augusztus 10. Dolgozók távoznak az Elcoteq Magyarország Kft. pécsi gyáregységének épületéből Pécsett. Várhatóan 390 saját, és 310 kölcsönzött munkaerőtől válik meg a cég, a megrendelések csökkenésével indokolt leépítés a vállalat minden egységét érinti. Az elektronikai termékeket gyártó, finn tulajdonú multinacionális vállalat mintegy négyezer munkavállalót foglalkoztat Pécsett, egynegyedük kölcsönzött munkaerő. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Az Elcoteq 1998-ban költözött Pécsre. A finn többségi tulajdonban lévő kft. gyártásszolgáltatással foglalkozott, s ez azt jelentette, hogy a cégnek nem volt saját márkás terméke, ami által roppant mód függött a megrendelőktől. Ennek hatására a pécsi üzemben a dolgozók létszáma éveken át három- és hétezer között ingadozott. Főképp a globális válsággal magyarázható, hogy 2011 nyarán már csak 2800-an, szeptember végén pedig 1500-an dolgoztak a pécsi üzemben. Az elmúlt napokban azonban mindössze 80-120 alkalmazottnak kellett bejárnia, mivel a cég megrendelői sorra szerződést bontottak az Elcoteq-kel, látva a kft. bizonytalan helyzetét.

Annak következtében, hogy a Baranya legnagyobb ipari foglalkoztatójának számító Elcoteq augusztus óta több lépcsőben leépített és most bezár, a megyében 16-ról 18 százalékra nő a munkanélküliség aránya. Ezen valamit enyhíthet, hogy decemberben a Flextronics és a kínai Huawei cég egy 500 dolgozónak munkát adó üzemet nyit a Pécs melletti Cserkúton, s ez az ugyancsak elektronikai termékeket gyártó vállalkozás elsősorban az Elcoteq volt alkalmazottait foglalkoztatja majd.

A munkaügyi központ lépni fog annak érdekében, hogy a bezáró üzem munkásait átképezzék. Janovics László elmondta, hogy az Európai Unió a közelmúltban létrehozott egy alapot, amiből a válság miatt tömegesen elbocsátott dolgozók oktatására pénzt lehet megpályázni. Ezzel eddig Magyarország még nem élt, a pécsi üzembezárás és leépítés okán viszont a megye jogosult lesz arra, hogy pályázzon erre a forrásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.