Betörik a 'céglovagokat'

Perek tucatjait indította az adóhivatal olyan cégvezetők és tulajdonosok ellen, akik egykori bedőlt cégeikkel köztartozást hagytak hátra. A hatóság több pert már megnyert, s a jövőben akár tömegesen indíthat ilyen eljárásokat.

Lenne is mit visszakövetelni: a felszámolás alatt álló cégek nagyjából annyi adóval tartoznak, mint amennyi pénz korábban Magyarországról adóparadicsomokba, offshore számlákra vándorolt – számol be a Magyar Nemzet.

Eddig nagyjából hatvan eljárás vette kezdetét, az ügyek körülbelül kétszázmillió forintról szólnak – mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője. Linczmayer Szilvia közlése szerint bizonyos esetekben a hatóság néhány millió forintnyi céges köztartozást vasalna be az egykori vállalkozásvezetőkön, más esetekben viszont több tízmillió forint megszerzéséért indult a per. Bár egyes ügyekben a követelt összeg már meg is érkezett a hatóság számlájára, a hivatal dolga mégsem nevezhető egyszerűnek.

A bedőlt társaság köztartozásának megszerzéséért ugyanis legtöbbször két pert kell indítani. Az első eljárásban arról határoz a bíróság, perbe fogható-e a korábbi cégvezető vagy tulajdonos, felelőssége megállapítható-e. Az állam kárának megtérítése csak ezután, rendszerint a második procedúrában kerülhet szóba.

Arra is akadt példa, hogy – a perek híréről hallva – egy-egy érintett maga jelentkezett a hivatalnál, és az esetleges bírósági eljárás elkerüléséért inkább egyezséget kötött korábbi céges tartozásának kiegyenlítéséről. – A perindítás lehetősége újszerű, az egységes bírósági gyakorlat még nem alakulhatott ki – fogalmazott Linczmayer, így az eddig megindult eljárások leginkább próbapereknek nevezhetők. Ha az eljárások kedvező eredménnyel zárulnak, futószalagon jönnek az újabb perek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.