Beszólnak a kormánynak az energiaszakértők

Szervezetlenséget lát a hazai energiarendszerben a Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Így az energiastratégia pontosítását kérik a kormánytól. Szerintük így ne is beruházzunk, inkább gondolkozzunk összehangoltabb, korszerűbb megoldásokon.

A hazai villamosenergia-rendszerben "új egyensúlyra" van szükség - fogalmazódott meg a Magyar Elektrotechnikai Egyesület nemrég véget ért 61. debreceni vándorgyűlésén. 

Energiahatékonysági témákban mind kormányzati, mind társadalmi szinten sok az egyedi kezdeményezés, de ezek egymástól elszigetelten futnak, időként hasonló célokkal. Ezért a MEE a folyamatban lévő és az új kezdeményezések nemzeti szintű összehangolását javasolja.

Az energiahatékonyság növelésében komoly tartalékokat jelent az energiatudatos magatartás. Ennek növelésénél arra a közvetlen energiafelhasználásra kell összpontosítani, amelynél a legkisebb ráfordítás a legnagyobb hatékonyságot eredményezi - fogalmaznak. Az ésszerű energiaforrás-gazdálkodás központi kérdés. Az energiafelhasználás felét meghaladó fűtés-hűtés arányra tekintettel az épületszigetelés jelentős energiamegtakarítást tenne lehetővé - közlik.

A villamosenergia-hálózat elemei nagy részben a 60-70-es években épültek, így élettartamuk hamarosan lejár. A MEE javaslata, hogy a rendszerek felújítása vagy újjáépítése helyett újra kellene gondolni az energiastratégiát, a mai kor és a jövő igényeihez igazított hálózat kiépítése érdekében. Ez az összehangolt fejlesztés biztosítaná az okos hálózatok tudatos kiépítését. A szereplők külön-külön nem tudják hatékonyan megvalósítani ezt a fejlesztést: ehhez aktualizált energiastratégia és az annak megvalósítását segítő szabályozási rendszer szükséges - közlik. Ezek együttesen tudják fenntartható módon biztosítani a megfizethető villamosenergia-szolgáltatást.

A MEE szükségesnek tartja, hogy a fogyasztók felé összehangolt és tudatos kommunikáció történjen az energiahatékonyság és energiatudatosság növelésére. Ennek megvalósításában kiemelten fontosnak tartjuk, hogy ez a kommunikáció szerepet kapjon az oktatásban is, az általános iskoláktól kezdve.

A MEE javasolja továbbá, hogy a fogyasztók korszerű véleménynyilvánítási, kommunikációs lehetőségei is épüljenek be az ipar szereplőinek működésébe és ezt mind a szolgáltatók, mind a szabályozási környezet tudatosan támogassa. 

A MEE elkötelezett abban, hogy kiterjedt szakmai tudásbázisára támaszkodva segítse a döntéshozókat a villamosenergia-ipar új egyensúlyi helyzetének kialakításában, az energiastratégia pontosításában, a társadalom energiatudatosságának növelésében, a műszakilag, gazdaságilag és stratégiailag jól megalapozott döntések meghozatalában - írják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.