Berki 10 millió után csak 60 ezer forintot adózott

Majd tízmillió forint bevételt szerzett tavaly Berki Krisztián cége, az év közepén alapított BK Movie Star Film és Produkciós Kft. (A társaság vezetője nemrégiben azzal vonta magára a figyelmet, hogy hírek szerint százmilliós gázsival csábítják az egyik kereskedelmi csatornához.)

A tízmilliós összeg nagy valószínűséggel a TV2-n futó műsorokért fizetett pénz. A csatornán 2013. szeptember közepétől fut az a realitysorozat, amelynek Berki az egyik központi szereplője. A közelmúltban felbukkant hírek és számítások szerint Berki a realityszerepért cserébe évi 15-20 millió forint gázsit kap, ez kiindulva abból, hogy tavaly kevesebb mint hat hónap alatt összejött 9,8 millió forint bevétel, reálisnak tűnik.

A celeb
A celeb

Lapunk megkérdezte a TV2-től, hogy Berki alkalmazott vagy sem, ám a szerződések titkosságára hivatkozva nem válaszolt a csatorna. Bevett a televíziócsatornáknál, hogy a sztárjaikkal vállalkozói szerződést kötnek. Mindezek alapján lapunk abból indul ki, hogy Berki nem alkalmazott, hanem szerződéses viszonyban áll a televízióval. Ebben a felállásban a szerződő cégnek, illetve a mögötte álló magánszemélynek vannak adófizetési kötelezettségei, amihez a csatornának már nincs köze.

Három éve nagy port kavart Gáspár Győző esete, amikor a NAV vagyonosodási vizsgálatot indított jövedelem eltitkolása miatt. Gáspáréknál 27 millió forint adóhiányt találtak, a végeredmény jogerős felfüggesztett börtön lett. Berki nemcsak többségi tulajdonos, hanem cégjegyzésre jogosult. A tavalyi beszámoló mérlegadatai szerint a 9,8 millió forint bevétellel kilencmillió forint költség lett szembeállítva, plusz majd 200 millió forint egyéb ráfordítás.

Az üzemi eredmény 596 ezer forint volt, ami után az adófizetési kötelezettség 60 ezer forint lett. Személyi jellegű ráfordítás nem keletkezett a cégben. Kérdés, hogy egy a hétköznapi életet bemutató reality során mi számít elszámolható költségnek. Elképzelhető, hogy a ház, ahol a sorozat forog, maga is kellék, így a rezsi is elszámolható. Azzal kapcsolatban azonbanmár lehetnek kérdések – mondták lapunknak szakértők –, hogy mi lesz a tárgyak sorsa.

Elvileg ezeket készletezni kellene, az pedig különösen aggályos, ha a készletet magáncélra használja a cégvezető. Összességében tehát formálisan az egész élet elköltségelhető annak minden kiadásával, hiszen kell a showhoz, az viszont más kérdés, hogy bizonyos költségeket elfogad-e az adóhatóság. Ha nem, komoly meccs alakulhat ki a cég és a hatóság között, hogy valójában mekkora összeg után is kell adót fizetni.

Nem hoz sokat

Berkinek a BK Movie Star mellett öt cége volt, illetve van. Ezek megszűntek vagy a megszűnés szélén állnak. A BKAG Sport Agency K . és a BK Consultant K . végelszámolással szűnt meg 2012-ben, illetve az idén májusban, a Slade Invest K . végelszámolása zajlik. A BK Management elleni eljárás még folyamatban van, a BK Consult K . kényszertörlése tavaly nyáron fejeződött be. A cégbíróság akkor törli hivatalból a céget, ha nem nyújt be beszámolót, vagy nem található a székhelyén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.