galéria megtekintése

Visszafizettetnék a pénzt az orvosokkal

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 07. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Több lépcsőben fizetnék ki az orvosok béremelését, de a kormány elé nem kerül olyan variáció, amely enyhítene a jogosultság tervezett és az érintettek által eddig el nem fogadott feltételein: a 175 ezer forintos pluszért szinte bizonyosan vállalni kell a röghöz kötést és a hálapénz elfogadásának tilalmát, bár ez utóbbi lényegében kivitelezhetetlen.

A kormány számára készített, lapunk birtokában lévő javaslat szerint három év alatt egy orvos összességében 100–200 ezer forinttal, a szakdolgozó 20–55 ezer forinttal vihetne haza többet havonta, mint eddig. Arról, hogy milyen formában – bérként, bérkiegészítésként vagy támogatásként – juthatnak hozzá az érintettek a többletjövedelemhez, a kormánynak kell döntenie.

A gyakorlatban nehezen követhető, ki tartja magát és ki nem a borítékok visszautasításához
A gyakorlatban nehezen követhető, ki tartja magát és ki nem a borítékok visszautasításához
Teknős Miklós / Népszabadság

Afelől nincs vita, hogy szükség van a béremelésre, hiszen az utóbbi hat évben hatezer orvos hagyta el Magyarországot. Az elvándorlás mérséklésére a kormány három éve hirdette meg a rezidensösztöndíjakat. (A rezidens a szakorvosi képzésben részt vevő orvos – a szerk.) E program keretében, akik vállalják, hogy Magyarországon maradnak, és nem fogadnak el hálapénzt, havi 100 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak.

 

Annak, aki hiányszakmában jelentkezik gyakornoknak, további bruttó 64 ezer forinttal nő a jövedelme. A program egyelőre nem minden rezidensre terjed ki, tavaly például 800 végzős jelentkezett, de csak 500 friss diplomásra futotta a keretből. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár már bejelentette, hogy a jövőben valamennyi szakorvosjelöltnek jár majd a juttatás. Ám a rendszer eddig is bérfeszültséget okozott, hiszen az ösztöndíjjal a rezidensek sok esetben ugyanannyit, extrém esetben akár többet is kereshetnek, mint az őket oktató szakorvosok.

E feszültség oldásaként a kormány a már szakvizsgázott gyógyítók bérét is megemelné 175 ezer forinttal. Ez több év alatt valósulna meg. Úgy tudjuk, a kormány többféle javaslatot is készített, a közös bennük az, hogy szinte valamennyi megoldás többé-kevésbé feltételekhez kötött. Alapelv, hogy a 175 ezer forintos többletre csak az alkalmazottként dolgozó orvosok számíthatnak.

Van olyan variáció, amely szerint az orvosnak megtiltanák, hogy más intézményben is munkát vállaljon vagy hálapénzt fogadjon el.

Az előterjesztők felhívják a figyelmet, problémát okozhat, hogy a gyakorlatban nehezen követhető, ki tartja magát és ki nem a borítékok visszautasításához. A javaslat további hátrányaként említik, hogy lebukás esetén nincs mód szankcióra. Másik lehetőség, hogy kizárólag magyarországi munkavállaláshoz kötnék a támogatás kifizetését. Ennek lényege, hogy adott intézménnyel kellene szerződnie annak az orvosnak, aki igényt tartana a bruttó 175 ezer forintos havi támogatásra. A tervek szerint megállapodásban rögzítenék, mennyi ideig vállal kötelezettséget a hazai gyógyításra.

Amíg marad, megkaphatná a fix összegű többletjövedelmet.

Ha mégis külföldre szerződne, vissza kell fizetnie az addig folyósított pénzt.

Lapunk úgy tudja: ha az orvosok bérkiegészítésként kapják meg ugyanezt az összeget, akkor az csak lépcsőzetesen vezethető be. Így első lépésként 2016-ban minden szakorvos havi bruttó 50 ezer forintot kapna, 2017-ben újabb 103 ezret, 2018-ra pedig a kormányzat azt vállalná, hogy valamennyi szakorvos hozzájutna az összességében 175 ezer forinthoz.

A tervezettel kapcsolatban több érdekvédő szervezetet megkérdeztünk: a javaslatot még egyikük sem ismerte, így nem is akarták azt kommentálni. Mint azt a Népszabadság is megírta, korábban egységesen elutasították a feltételekhez kötött béremelést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.