galéria megtekintése

Beigazolódott a legsötétebb gyanú a Quaestor-vezérrel szemben

33 komment


Fekete Gy. Attila

Befejezte a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda az úgynevezett Quaestor-ügyben – értesült a Népszabadság. Tarsoly Csaba már túl is van az iratismertetésen. Továbbra is sokmilliárdos sikkasztással és csalással gyanúsítja a rendőrség.

A nyomozás kezdete óta több százoldalasra dagadt gyanúsítás a lényegét tekintve alig változott. Tarsoly Csaba, a Quaestor Csoport fő tulajdonosa és társai – a hétköznapi megfogalmazás szerint – átverték a Quaestor befektetőit, elsikkasztották a befektetéseik egy részét.

A Quaestor-ügynek több mint 32 ezer károsultja van, akiknek a többsége valószínűleg soha nem kaphatja vissza a befektetését.

Hamarosan dönt a bíróság, hogy Tarsoly Csaba védekezhet-e majd az eljárás hátra lévő részében szabadlábon vagy sem. Védője már többször megkísérelte kihozni az előzetesből, eddig sikertelenül.

 

A Quaestor-botrány márciusban robbant ki, a cég első magyarázata szerint azért, mert röviddel az évek alatt elkövetett előtt súlyos visszaélések miatt bedőlt a Buda-Cash, és az emberek tömegesen kezdték visszakövetelni a Quaestornál elhelyezett befektetéseiket. Hamar kiderült azonban, hogy ha volt is befektetői pánik a piacon, a Quaestor bedőlését nem az okozta.

Sokkal inkább az évek óta követett piramisjáték-gyanús kötvény biznisz, amelynek keretében mintegy 150 milliárdnyi, hivatalosan nem is létező kötvényt dobtak piacra.

Vagy ki tudja mennyinek, a rendőrségi nyomozás eredménye erre is választ adhat. Nem mellesleg azt is sikerült elhitetni a vevőkkel, hogy ezek a papírok éppoly biztonságosak, mint bármelyik más, sőt.

Az ügy bűnügyi vonatkozásainál sokkal bonyolultabb és nehezebben követhetők a politikai szálak.

Számos jel utalt arra, hogy már évekkel korábban is voltak nyilvánvaló jelei annak, hogy valami nagyon nincs rendben a Quaestor körül.

A győri ETO-Park beruházással összefüggő hitelezés miatt az MFB még feljelentést is tett, ám azt a gazdasági minisztérium az ügyészség helyett a KEHI-hez továbbította, ahol azt egy darabig vizsgálgatták, majd a hivatal elnöke a nyilvánosság számára nem megismerhető indokkal felfüggesztette a vizsgálatot.

Három hétig vártak az előzetes letartóztatással
Három hétig vártak az előzetes letartóztatással
Szabó Miklós / Népszabadság

Sokan emiatt politikai indokot sejtettek és sejtetnek még ma is az ügy mögött. Gyanújukat csak megerősítette az a tény, hogy a Quaestor csődje előtti utolsó pillanatban a Külügyminisztériumnak sikerült még egy több milliárdos befektetését visszaszereznie. Ezt mindenki Szijjártó és Tarsoly régi jó viszonyával magyaráztak. Kivéve persze a külügyet, ahol azt közölték, hogy a pénzt azért vették vissza, mert a kormány erre utasította őket. A korábbi „brókerbotrányok" miatt személyesen a miniszterelnök követelte meg, hogy az efféle bizonytalan helyekről a tárcák vonják ki a pénzeiket.

Más kérdés, hogy a Quaestor saját kifizetési szabályait áthágva fizetett a külügynek, majd öncsődöt jelentett.

Ráadásul, miközben a kormány a saját indoklása szerint úgy vélte, hogy a közpénzek nincsenek biztonságban a brókercégeknél, erre nem figyelmeztette az adófizetőket.

Máig tisztázatlan mindebben a pénzügyi felügyelet és az MNB felelőssége.

Nevezetesen az, hogyan nem tűnt fel senkinek az éveken át követett szabálytalanságok sora? Tarsoly még a botrány kirobbanása előtt járt az MNB-ben, és állítólag beszámolt cége súlyos pénzügyi helyzetéről, de a felügyelet embereinek a fejében nem szólalt meg a vészcsengő.

A felügyeleti anomáliák, Tarsoly és a Fidesz, illetve Szijjártó és a Külügy kapcsolatának nyilvánosságra kerülése után már csak hab volt a tortán, hogy a 32 ezer befektetőjét milliárdokkal megkárosító Tarsoly csak jó három héttel a botrány kirobbanása után került előzetesbe. Pedig valószínűleg abban igaza volt a fővárosi főügyészségnek és az MNB illetékeseinek, hogy Tarsoly a botrány kirobbanása után már nem volt abban a helyzetben, hogy bizonyítékokat tüntessen el, s pláne nem, hogy pénzt menekítsen külföldre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.