galéria megtekintése

Behálózzák az országot

0 komment


Varga G. Gábor

Több mint félmillió ügyfelének biztosít otthonán kívül is wifielérést a Telekom hamarosan – derül ki az általános szerződési feltételek (ászf) cég által közzétett változásából. A piacvezető távközlési szolgáltató elindítja Wifi Fon nevű szolgáltatását. Hogy pontosan mikor, azt nem tudni, de az általános szerződési feltételek módosításából arra lehet következtetni, hogy egy hónapon belül várható. Bár a cég más részleteket nem közölt, az elnevezésből lehet következtetni az új szolgáltatásra: a Fon ugyanis egy olyan nemzetközi cég, amelyik 17 millió wifihotspotot üzemeltet világszerte, például az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Belgium, Oroszország, Dél-Afrika, Ausztrália, Japán és Brazília internetszolgáltatóival együttműködve.

Még nem tudni, ingyenes lesz-e
Még nem tudni, ingyenes lesz-e
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az egyik legnépszerűbb szolgáltatásuk, hogy a széles sávú internetre előfizetők a wifirouter szoftverfrissítésével létrehozhatnak egy a sajátjuktól teljesen különálló, biztonságos hálózatot, amelyre aztán más előfizetők csatlakozhatnak tabletjeikkel, okostelefonjaikkal vagy laptopjaikkal. Mindez kikapcsolható, ha valaki nem szeretné igénybe venni ezt a lehetőséget. Fontos tudni, hogy a rendszer előnyben részesíti az előfizető saját forgalmát, és a második hálózathoz kapcsolódók számára is teljesen biztonságos.

 

A szolgáltatás elnevezése alapján biztosra vehető, hogy a Magyar Telekom is ezt kínálja az ügyfeleinek – akik nincsenek kevesen, hiszen csak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai szerint 2,3 millió vezetékes internetre előfizető van Magyarországon, ebből a Telekom pia­ci részesedése 36,2 százalék, vagyis több mint nyolcszázezer előfizetőnek ez a szolgáltató biztosítja a netet.

A gyakorlatban mindez azzal jár, hogy ha valaki elmegy otthonról, jó eséllyel akkor is talál olyan wifit barátainál, nyilvános helyen, kávézóban vagy akár az utcán is, amelyre legálisan és ingyen csatlakozhat okostelefonjával. Magyarországon elsőként a UPC vezette be a szolgáltatást, a cég ingyen biztosítja előfizetőinek a jelentős mobilitást nyújtó lehetőséget, ami egyúttal arra is alkalmas, hogy az ember spóroljon a mobilinternettel.

Az, hogy a Telekom ingyen vagy pénzért adja-e a pluszszolgáltatást, csak később derül ki. A cég lapunk kérdésére nem bocsátkozott részletekbe. Annyit mindenesetre pia­ci szakértőktől megtudtunk, hogy első körben több mint százezer hotspot létesülhet – ennyi helyen alkalmas ugyanis az internetes berendezés arra, hogy wifihotspotként működjön. Kérdés az is, hogy a Telekom csak a belföldi pontokon, vagy külföldön is biztosítja-e ezt a lehetőséget. A szolgáltatás egyszerűen­ működik: az előfizető kap egy felhasználónevet és jelszót, ezzel tud csatlakozni alkalmanként, vagy egy alkalmazáson keresztül automatikusan.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.