galéria megtekintése

Hiába izmoztak Orbánék, befuccsolt az erőműüzlet

12 komment


Marnitz István

Abbamaradtak a tárgyalások a német partnerekkel arról, hogy az állami MVM 48 százalékra növelje részesedését az ország második legfontosabb áramtermelőjének számító, kiemelkedően nyereséges Mátrai Erőműben. A jól húzó energiacégek átvétele nem megy olyan könnyen, mint korábban gondolták.

Elakadt a Mátrai Erőmű 22 százalékának tavaly meghirdetett állami felvásárlási folyamata – értesült a Népszabadság. Az Orbán-kabinet már többször utalt arra, hogy visszaszerezné az ország második legfontosabb áramtermelőjét. A cég 51 százaléka és így irányítási joga az 1995-ös privatizáció óta az Elművel és az ÉMÁSZ-szal együtt a német RWE-é. 22 százalék a vele együtt szavazó, baden-württenbergi központú ­EnBW áramszolgáltató csoporté, 26 százalék pedig kezdetek óta az állami MVM Magyar Villamos Művek kezében van.

Környezetszennyező a lignit, de milliárdos nyereséget termel a visontai üzem
Kovács Bence / Népszabadság/archív

Úgy tudjuk, legutóbb az MVM mintegy tízmilliárdot ajánlott a csomagért, míg az EnBW annak nyilvántartott értékére hivatkozva körülbelül 15 milliárdot kért. Az EnBW egyébként 2014-től magyar érdekeltségeit különleges jogi státusú nyugdíjpénztárához „csatolta". Megkeresésünkre az EnBW-­nél az ügy kapcsán annyit jegyeztek meg, hogy piaci pletykákat nem kommentálnak. Az MVM kérdéseinket spekulációknak minősítve szintén elzárkózott a válaszadástól.

 

Az erőmű a Fidesznek kiemelten fontos, már az első Orbán-kormány is támadta, sikertelenül. A kormánypárt vezetői 2010 óta utaltak a valamilyen formában megvalósuló kivásárlására, de míg az RWE eddig semmi jelét nem mutatta annak, hogy megválna az évi tízmilliárdos nagyságrendű nyereséget termelő társaság többségétől, az EnBW már négy éve pultra rakta a különböző országokban meglévő, nem központi szerepű érdekeltségeit, így az erőmű-részesedést is. Mivel ez az Elmű és az ÉMÁSZ kisebbségi csomagjára is vonatkozott, a szándék erős érdeklődést keltett állami berkekben. A két fél közötti titkos tárgyalások nem vezettek eredményre, noha a Fidesz a politikai nyomásgyakorlástól sem riadt meg. Miközben Németh Szilárd rezsibiztos az Elmű-ÉMÁSZ-on igyekezett fogást találni, a párt helyi képviselője 2013-ban a Mátrai Erőmű húszmilliárdos osztalékkifizetésére panaszkodott.

Noha az osztalékpolitika nem változott, az ilyen jellegű kritikák azóta elmaradtak. 2014-ben Németh Lászlóné – még szakminiszterként – békülékenyebb hangon arra célzott, hogy az MVM növelhetné részét a Mátrai Erőműben. Ez tavaly írásos formát is öltött, amikor a magyar állam és az RWE között – alapvetően az Elmű és az ÉMÁSZ egyes vagyonelemei­nek kivásárlására – megkötött májusi szándéknyilatkozatban az MVM jelezte az EnBW 22 százalékos Mátrai Erőmű-csomagjának megvásárlási szándékát: ezzel az állami energiacsoport része 48 százalékra nőne. Azóta a témában síri csend honol.

Mint lapunk megírta, az Elmű-ÉMÁSZ-ügylet lénye­gében lekerült a napirendről: miközben a Miniszterelnökség azt üzeni, hogy az ügylet csupán kormánydöntésre vár, a tárcát vezető Lázár János kérdésünkre a tárgyalások lezárását a távoli jövőben valószínűsítette. Az MVM–EnBW-alku az Elmű-ÉMÁSZ-ügylet árnyékában kissé elsikkadt, de információink szerint a felek dolgavégezetlenül álltak fel a tárgyalóasztaltól.

A helyben bányászott lignitből áramot termelő Mátrai Erőmű a hazai energiarendszer egyik legvitatottabb, ugyanakkor továbbra is jelentős nyereséget termelő egysége. Noha az Orbán-kabinet energiastratégiája kiemelten alapoz a belföldi szénkészletekre, az elöregedő blokkok pótlására irányuló tervet a kormány lefújta. A hatalmas mennyiségben rendelkezésre álló, de ­rossz minőségű lignit hasznosítási irányai uniós és környezetvédelmi szempontokból is kérdésesek. Magyarországon az állami paksi atomerőmű után a mátrai egység termeli a legtöbb áramot, ráadásul ára is versenyképes. Így a számvitelileg már leamortizált berendezéseivel továbbra is olajozottan működő erőmű még hosszú évekig örvendeztetheti tulajdonosait milliárdos nyereséggel.

Gigaosztalékot osztottak

Tavaly több mint 11 milliárdos nyereséget ért el a Mátrai Erőmű, amiből tulajdonosai tízmilliárdos osztalék felvételét tervezik – tudta meg lapunk. Az eredményt ismereteink szerint jelentős mértékben emelte az ország legnagyobbjának számító, a telephelyen tavaly különösebb hírverés nélkül átadott napelemes erőművük. Az ez után járó beruházási adókedvezmény ugyanis több mint hárommilliárd forinttal járult hozzá a nyereséghez. A Mátrai Erőműnél értesüléseinket nem kívánták érdemben kommentálni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.