galéria megtekintése

Teljes csőd: beégett, lefagyott, zárva maradt

1 komment


Marnitz István

A minőség-ellenőrzésért és innovációért felelős állami társaság nem számított tömeges bejelentkezésre a csekély keretű lakossági energiapályázatok internetoldalain. A befogadás most bizonytalan ideig szünetel.

Mostanában rendszertelenül alszanak azok az egy-négylakásos házban élő budapesti és Pest megyei tulajdonosok, akik otthoni fűtési rendszerüket állami támogatással újítanák fel. Nagyon dühösek, de nem emiatt.

Hűtőgéphez sem sokan fognak így jutni
Hűtőgéphez sem sokan fognak így jutni
Honéczy Barnabás / MTI

A komoly politikai és médiafelhajtással beharangozott állami pályázatok beadására szolgáló egyetlen weboldal ugyanis már az első beadási időpont legelején - október 22-én 0 órakor - bemondta az unalmast. Saját és olvasóink tapasztalatai szerint éjféltől a lebonyolítással megbízott állami Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft. hivatalos internetoldalán az az üzenet várta a kattintani vágyókat, hogy informatikai túlterheltség jelentkezett, elhárításán megfeszített munkával dolgoznak, és újabb információkat 10-kor közölnek. Vagyis a túl sok bejelentkezés miatt számítógépeik összeomlottak.

 

Ezt végül is másnap este váltotta le egy zavaros, a közép-magyarországi időpontot 28-ára - és a többit is 3-6 nappal - eltoló üzenet. Olvasóink nyomdafestéket nem tűrő beszámolói szerint az adatokat a kiírással ellentétben nem tudták előre feltölteni, 22-én éjfél után pedig mindössze 10 percig mutatott az oldal életjeleket. 28-án 0 órakor az érdeklődők a kezdőkép hűlt helyén csak egy másik üzenetre leltek, melyben technikai okokra hivatkozva egy óra türelmet kértek. Hajnalig ez nem változott. Egy pályázatos cég hajnali 4 után ugyan be tudott lépni, de pontos regisztrációjuk ellenére nem kaptak űrlapot, így a beadás nem sikerült. Reggel pedig már az a „bocsánatot, elnézést" kérő írás várta a látogatókat, miszerint „a legnagyobb gondosság és elővigyázatosság ellenére" nem sikerült megoldani a jelentkezők és a fejlesztők által jelzett problémákat, ezért az összes pályázatbenyújtást bizonytalan ideig felfüggesztik.

Az ÉMI 22-én egy kazáncsere-pályázatot sem fogadott be; 28-án az első sikeres pályázatfeladásra 7 óra 28 perckor került sor; a felfüggesztésről szóló, 9 óra 3 perces döntésig 18 jelentkezést regisztráltak - közölte megkeresésünkre Réthelyi Barbara, az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelői irodavezetője. (Számításunk szerint ez 10-12 millió forint igényt jelenthet a térség háromszázmilliós keretéből.)

Huszonhetedikén 0 órától a közép-magyarországi nyugdíjasok-nagycsaládosok hűtőcsere-pályázata élesedett. Olvasóink itt is komoly fennakadásokról számoltak be, amit telefonon az ÉMI egyik munkatársa is megerősített, a szervezet honlapjain viszont akkor még nem jelent meg problémára utaló közlemény. Az ÉMI akkori hivatalos érdeklődésünkre elismerte a bizonytalanságokat, de cáfolta, hogy ismét a szerverek haltak volna be. Gyors hibaelhárítást ígérve közölték, a befogadás folyamatos. Réthelyi Barbara későbbi tájékoztatása szerint az aznap reggeli teljes körű pályázatfelfüggesztésig 727 hűtőgéppályázat érkezett. Számításunk szerint ez körülbelül húszmillió forintot visz el a térség 185 milliójából.

Az összeomlás hátteréről a weboldalakról már törölt magyarázatokon túl a hivatalvezető elmondta: „a fejlesztők arra készítették a rendszert, hogy a kerettel meghatározott összes pályázat benyújtható és feldolgozható legyen. Október 22-ét követően a benyújtással adódó, egyidejű túlterhelés problémáját kellett kiküszöbölni". Vagyis a fejlesztők sok pályázatra számítottak, csak arra nem, hogy egyszerre ilyen sokat adnának fel. A hivatalvezető szerint a rendszer folyamatos fejlesztői felügyeletével és szükség esetén esetleges fejlesztés alatti üzemeltetésével a jövőben kiküszöbölhetőek az eddig jelentkezett problémák.

Az esetleges felelősségre, személyi következményekre vonatkozó kérdéseinket Réthelyi Barbara azzal hárította, hogy a szolgáltatási színvonal „fenntartásához" mindenkire szükség van, személyi következményekről a feladat végrehajtása után „beszélhetünk". A már benyújtott pályázatok kapcsán közölte: azok feldolgozására a rendszerek működése és újraindítás után kerülhet sor. Felhívta a figyelmet, hogy csak az a pályázat tekinthető befogadottnak, amiről a feladó pályázati azonosítót tartalmazó visszaigazolást kapott. Ennek híján az űrlapkitöltés csak részleges, azt az újrainduláskor meg kell ismételni. Ennek várható időpontját nem közölte.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Szakértők szerint az ÉMI számíthatott volna az egyszerre megjelenő nagy rohamra, ami számos informatikai megoldással kezelhető. A korábbi évek során kedvező feltételek esetén gyakorta néhány nap (néhány óra) alatt elfogyott a jelentkezők lehetséges számához képes igencsak szűk keret. Elődeinél a harmadik Orbán-kormány sem ad többet lakossági energiatámogatásra, de ez esetben a lónak arra az oldalára estek át, mely szerint rendkívül széles körnek igen vonzó támogatási mértékeket szabtak. A korábbiaktól eltérően most kizárólag interneten lehetett támogatást kérni.

Szeptember 22-én Szabó Zsolt, a kiíró Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) frissen kinevezett fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára - addigi fideszes képviselő-polgármester - bejelentette a fűtés-, nyílászáró- és hűtőgépcsere-támogatást, de már október 17-én módosítottak. Eszerint a fűtés- és nyílászárócserére térségenkénti beadási időpontokat szabtak és így osztották fel a keretet is. Ezalatt az eleve régiónként meghirdetett, de eredetileg csak nagycsaládosoknak és nyugdíjasoknak szóló hűtőgép-támogatást - a rászorulókhoz képest rendre 2-3 nap hátránnyal - mindenki számára megnyitották. Ezután jött az összeomlás, aminek során a több mint 40 ezer regisztrált mindössze 745 beadványát érkeztették.

Az ügy politikai felelőse, az akciót meghirdető NFM a lefagyások idején egyetlen kérdésünkre se válaszolt, egy ízben azt - négy nap parkoltatás után - az ÉMI-nek továbbította. Az ÉMI válaszolt, bár közléseik pontosításra szorultak. Azóta a kazán-, hűtő- és az (el se indult) nyílászárócsere oldalán az NFM kedd esti, a történéseket sajátos szűrővel bemutató közleménye virít. Ebben bejelentik, hogy „az informatikai rendszer a túlterhelés miatt nem üzemel", de egyeztetnek a pályázatok mielőbbi megnyitásáról. Egyszersmind a beadási határidők szükség szerinti meghosszabbítását ígérik. Kérdés, ez miben jelentene megoldást a mostani problémára.

Regisztráltak száma október 30-án*

hűtőgép 19 961
kazán 7208
nyílászáró 6516

*Forrás: internet

Az, hogy a feldolgozó hiányos képességeire hivatkozva felfüggessze a pályázatbefogadást, a hazai lakossági energiatámogatások elmúlt 15 évében még nem fordult elő. Arra, hogy jelen helyzetben a tárca által novemberre beharangozott társasházi energiatámogatásokkal mi lesz, szintén nem kaptunk választ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.