galéria megtekintése

Bedurrantja a rakétát a Zsolnay ellenlábasa

12 komment


Ungár Tamás

Kétmilliárd forintot sem sajnál a Ledina titokzatos tulajdonosa, hogy nemsokára elinduljon az üzemcsarnokban a kerámiagyártás.

Napokon belül belefog a kerámiagyártásba a Zsolnay Porcelánmanufaktúra 120 emberét magához csábító Ledina Kft. – adta hírül kedden a pecsiujsag.hu. A kormánykörökkel jó kapcsolatot ápoló portál megtudta, hogy a Ledina üzemcsarnoka elkészült Pécsen, a Nyugati Ipari Parkban, és a cégnek már vannak megrendelései. A gyártás beindítására a lap tudomása szerint a Ledina tulajdonosai 2 milliárd forintot költenek.


Laufer László / Népszabadság

Elmentünk a Ledina üzemcsarnokához. Az épület évekig üresen állt, korábban egy textilüzem bérelte. A mostanra felújított csarnok hozzávetőleg ezer négyzetméter, gépek, bútorok még nincsenek az épületben. A Ledina dolgozói a csarnokban beszélgettek, s a cég vezetőinek tájékoztatójára vártak, nyilatkozni senki sem akart a Népszabadságnak. A cég ügyvezetője, Erdei Viktor is elzárkózott lapunk tájékoztatásától. Így továbbra sem tudjuk, hogy mikor indul be a termelés, s a munkát ki és milyen üzleti terv alapján finanszírozza.

 

A Ledinát a – Zsolnayban amúgy kisebbségi tulajdonos – pécsi önkormányzat alapította azzal a céllal, hogy ha a Zsolnayt felszámolják, a kft. folytassa a porcelángyár tevékenységét. A Zsolnay többségi tulajdonosa, a szíriai származású Bachar Najari azonban kifizette a cég adósságait, a manufaktúra elkerülte a felszámolást, így a Ledina három hónapja tétlenül várakozik.

A város, amely még tavasszal alapította a Ledinát, augusztusban már ki is szállt a vállalatból. Egy olyan cégegyüttes vette meg a kft-t, melynek vállalkozásai eddig érdemi gazdasági tevékenységet nem igazán folytattak, sőt az egyik gazdasági társaság adóssága 250 millió forintra rúg. (A Ledina tulajdonosa most az Anidel Kft. - a Ledinát visszafelé olvasva kapjuk ezen új tulajdonos cég nevét.) Az új tulajdonosok nem nyilatkoznak gazdasági hátterükről és terveikről, és Pécs fideszes vezetői sem hajlandók beszélni arról, hogy miért és milyen garanciákkal adták tovább a kft.-t.

Bodnár Imre, a Zsolnay jogásza kérdésünkre válaszolva elmondta: érthetetlen számukra, hogy a Ledina előzmény nélküli tulajdonosai honnan teremtettek elő milliárdokat a kft. beindítására, ezért kezdeményezni fogják, hogy az illetékes hatóságok vizsgálják meg a pénz eredetét, és azt, nem történt-e pénzmosás a háttérben.

A Zsolnay ügyében jártas gazdasági szakemberek azt gyanítják, hogy ugyanaz a kormányközeli üzleti kör állhat a Ledina beindítása mögött, amely az elmúlt évben sikertelenül próbálta megszerezni a Zsolnayt. Ők azért vethettek szemet a cégre, mert tudták, a porcelángyár komoly megrendelésekre számíthat a Zsolnay-kerámiával borított, állami tulajdonú műemléképületek felújításakor. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Kft.-nek – mivel tulajdonosa kegyvesztetté vált – nincs esélye ezekre a munkákra, a Ledina viszont megszerezheti az évente akár milliárdokat hozó megrendeléseket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.