Bedobta a törülközőt a RadioShack

Csődvédelmet kért és kapott az Egyesült Államok egyik legnagyobb, több mint négyezer egységet üzemeltető szórakoztatóelektronikai-számítástechnikai üzletlánca, a RadioShack. Az ügyben eljáró csődbíró engedélyezte a 94 éves múltra visszatekintő áruházlánc számára, hogy készletkisöprési akciót indítson, s a durva leértékeléseknek köszönhetően befolyó összegből a túléléséhez szükséges lépéseket finanszírozza.
RadioShack üzlet New Yorkban. Hiánycikk volt a vásárló
RadioShack üzlet New Yorkban. Hiánycikk volt a vásárló
Brendan McDermid / Reuters

A hazai Baumax barkácsáruházak múlt héten történt „kifosztásához” hasonló jelenetekről egyelőre nem érkezett hír, a kiárusításokat menetrend szerint végzik majd. A személyi számítógépek elterjesztésében jelentős szerepet játszó RadioShack vesztét egyrészt a nagyobb versenytársai, másrészt az alacsony költségeik miatt kedvezőbb árakat kínáló internetes áruházak okozták. A végén már-már lasszóval kellett vásárlókat fogniuk. A hálózat 2011 óta folyamatosan veszteséget termelt, tartozásai régóta a kezelhetőség határait súrolták.

A régmúlt dicsőségéből azonban már nem lehetett megélni: jelenleg a cég 1,2 milliárd dolláros vagyonával szemben 1,4 milliárd dolláros követelés áll. Részvényei a múlt hetet 24 centes árfolyamon indították a New York-i értéktőzsdén, de a csődről keringő pletykákra a börze vezetése felfüggesztette a kereskedést az amúgy sem túl keresett részvénnyel. Nem meglepő módon a cég részvényeit kivezetik a tőzsdéről.

A 27 ezer főt foglalkoztató RadioShack végül csütörtökön menekült csődbe, azután, hogy sikerült megállapodnia a Sprint mobilszolgáltatóval 2400 üzletének átadásáról, és kiegyezett fő részvényesével, a Standard General befektetési alappal. Joe Magnacca, a Radio-Shack vezérigazgatója közleményében azt írta, hogy a lehető legmagasabb árat szeretnék kapni az áruházaikért, ezért az is előfordulhat, hogy mégsem a Sprint lesz a befutó, amennyiben ajánlatára ráígérnek.

A megmaradó mintegy másfél ezer RadioShack bolt stratégiát váltva folytatja tovább. A szerényebb vásárlóerejű környezetben működő boltjaik közül soknak lesz keresnivalója. A szakértők szerint egyébként már az is csoda volt, hogy eddig kibírták, már 2013 karácsonya után le kellett volna húzniuk a rolót. A tavalyi évet a Standard General 120 millió dolláros gyorssegélyével tudták befejezni.

A RadioShack jövője attól is függ, milyen egyezséget tudnak kötni hitelezőikkel, mennyire tudják megnyerni őket új stratégiájuknak. A vállalati kötvények megvásárlói most 330 millió dollárjukat félthetik, míg a beszállítók 124 millió dollárjuk miatt aggódhatnak, hozzájuk képest az elmaradt bérleti díjak 30 milliós számlája csekélynek mondható. És ezek csak a már regisztrált tartozások.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.