Becsukhatnak a kisboltok is

Jövő hétre halasztották a százszázalékos vasárnapi bérpótlék bevezetéséről szóló törvényjavaslat parlamenti tárgyalását. Az előterjesztés egyik benyújtója, Szatmáry Kristóf (Fidesz) kiskereskedelemért felelős miniszterelnöki megbízott a gazdasági bizottság hétfői ülésén úgy nyilatkozott, hogy a szaktárca – Nemzetgazdasági Minisztérium – még egyeztet az érintettek körével.
Sokaknak kitermelhetetlen a vasárnapi dupla bér
Sokaknak kitermelhetetlen a vasárnapi dupla bér
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Hogy pontosan kikkel, azt nem tudni – az általunk megkérdezett kiskereskedelmi érdekképviseletek, kereskedőláncok illetékesei nem emlékeztek arra, hogy a bérpótlék megemelése kapcsán politikai oldalról bárki is kikérte volna a véleményüket. (Korábban a vasárnapi bezárás más kérdéseiről ugyanakkor az NGM többkörös egyeztetést folytatott le az érintettekkel.) Szatmáry Kristóf és Harrach Péter KDNP-s honatya közös tervezete egyértelműen fogalmaz: e szerint a munkáltatónak dupla bért kell fizetnie a hét utolsó napján is dolgozó alkalmazottaknak.

Könnyen lehet, hogy a kormányzatnál most szembesültek azzal, hogy a munkáltatókra komoly költséget ró az elképzelés. A tavaly decemberben elfogadott törvényjavaslat főszabálya szerint a vasúti, repülőtéri, benzinkúti, tej- és kenyérboltokon és a gyógyszertárakon kívül csak a családi tulajdonú kisboltok maradhatnak nyitva, azzal a megkötéssel, hogy vasárnaponként a tulajdonosnak vagy résztulajdonosnak is be kell állnia a pult mögé. Az említett céges körön túl további „felmentettek” lesznek, így főszezonban a kiemelt nyaralóhelyek kisboltjai, a családi tulajdonú kertészeti boltok, kisebb tüzépek is nyitva maradhatnak.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kitűnik, hogy sok tízezer kisbolt tartozhat ebbe a körbe, nekik azonban így jócskán megugrik a bérköltségük. Ugyanakkor erősen kérdéses, hogy a vasárnapi pluszforgalom kitermeli-e ezt a többletterhet. Az átlagos kiskereskedelmi bérviszonyok ismeretében a Szatmáry–Harrach-féle javaslat az egy alkalmazottal működő kisbolt esetében a bérjárulékokkal együtt havi több tízezer forintnyi többletköltséget jelent, ami különösen egy vidéki kisbolt esetében érzékeny veszteség lehet.

Különösen, hogy elemzői vélekedések szerint a vasárnapi zárás „fordítva sülhet el”, mint ahogy a kormány tervezte, azaz: aki csak tud, szombaton a túlzsúfolt nagy áruházakban fog bevásárolni. Még azt is ott és akkor veszi meg, amit normál esetben vasárnap vett volna meg a kisboltban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.