Barrosoval vacsorázott a Prezi főnöke

Obama után Barrosoval is találkozott, s eszmét cserélt a magyar vállalkozó. De mikor fogadja a magyar miniszterelnök?

A Szilícium-völgyben találkozott Jose Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel Árvai Péter, a Prezi nevű Magyar vállalat egyik alapítója és vezetője. BArrroso más szilícium-völgyi cégvezetőkkel találkozott. A politikusnak ez volt az első hivatalos útja a Szilícium-völgybe, s azért találkozott az új generációt képviselő technológiai cégek vezetőivel, mert szeretett vona többet tudni a startup közösségről, illetve a tech szektor "kihívásairól" .

Obama után Barrosoval találkozott Árvai Péter a Prezi CEO-ja
Obama után Barrosoval találkozott Árvai Péter a Prezi CEO-ja

Tizenhárom különböző európai illetve amerikai cégalapítót, vezérigazgatót, s a cégekbe befektető pénzembert hívott meg Barroso, olyan cégek képviselőit, mint a Twitter, a Square, vagy épp a hazánkban is egyre népszerűbb AirBNB szállásfoglalási oldal. - A vacsorán arról beszélgettünk, hogyan tudna Amerika és Európa segíteni a következő technológiai felfedezések megszületésében - mondta Árvai Péter a vacsora után. Barrosot többek között az érdekelte, mi tette San Franciscot a startupok fővárosává, milyen adottságok vagy lehetőségek miatt választja ilyen sok vállalkozó a várost, illetve Amerikát.

Ugyanis, s ez nem mellékes, a távközlési-technológiai szektorban az EU teret veszít. A tőke nehezebben áramlik az európai vállalatokba, a legnagyobb amerikai internetes cégek pedig – a távközlésssel összehasonlítva – marginális számú embert foglalkoztatnak az Unióban, nagyon keveset adóznak, miközben igen komoly bevételre tesznek szert. Épp ezért az unió döntéshozói kezdik felismerni azt, hogy az EU-ban is kell értéket teremteni, a technológiai innovációt így támogatni szeretnék – ehhez azonban a szándékon kívül eddig igen kevés eszközt találtak.

- Én arról beszéltem neki, hogy nemcsak a politikai döntéshozatal fontos, hanem az is, hogy minél többen megismerjék azt a gondolkodásmódot és hozzáállást, ami a mai világszerte sikeres vállalkozóknak van. Az emberiség nagyon sok világmegváltó ötletet, felfedezést köszönhet Európának. De ezek a találmányok és újítások döntően akkor születtek, amikor az egész társadalom az intellektuális kíváncsiság, a világ jobbításának vágyában égett. Akkor ez a vágy sokkal inkább része volt az európai hétköznapoknak, mint ma - tette hozzá Árvai Péter.

A Prezit 2009-ben alapította Árvai Péter, Halácsy Péter és Somlai-Fischer Ádám. A különleges prezentációs eszköznek ma már negyvenmillió felhasználója van, a cég központja pedig Budapesten működik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.