Bank Austria: 2010 lesz a válság legnehezebb éve Kelet-Európában

Jövőre lesz a legmélyebb a hitelválság Kelet-Európában, és a térség több országában 20 százalékra emelkedhet a problémás hitelek aránya, a Bank Austria szerint.

Az olasz UniCredit csoporthoz tartozó bank új elemzése szerint a legtöbb rossz hitellel Ukrajnában és Oroszországban kell számolni, míg Lengyelországot, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Szlovéniát kevésbé érinti a hitelválság - írta keddi számában a Financial Times Deutschland (FTD).

A német üzleti-politikai lap szerint az osztrák tulajdonban álló bankok 200 milliárd eurót helyeztek ki a kelet-európai térségben, a külföldi tulajdonú bankokkal együtt - a Bank Austria mellet ilyen a BayernLB bajor tartományi bankhoz tartozó Hypo Group Alpe Adria is - pedig 300 milliárd euró a kihelyezett hitelek összértéke, ami a piac 20 százalékát jelenti. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet szerint az ausztriai bankok akár 42 milliárd euró leírására kényszerülhetnek a recesszió és a térségi devizák gyengülése következtében problémássá váló kelet-európai hitelek miatt. Ezzel szemben Bécsben jóval kisebb veszteségekre számítanak, osztrák elemzők 15-20 milliárd közöttire becsülik a következő három évben kockázatossá váló hitelek összértékét - írja az FTD. A kormány 15 milliárd eurót különített el a bankok megsegítésére. A keretből eddig kevesebb mint 10 milliárd eurót hívtak le az osztrák pénzintézetek.

A Raiffeisen Zentralbanknál (RZB) azt valószínűsítik, hogy a következő időszakban konszolidáció megy végbe a kelet-európai pénzügyi szektorban, és a válság nyomán egyes társaságok kivonulnak a térségből. Az elsők között van a WestLB AG német tartományi bank, amely júliusban megvált magyarországi leánybankjától. A 200 millió euró mérlegfőösszegű WestLB Hungária Zrt. lehetséges új tulajdonosaként az RZB szerint egyebek között a Hypo Group Alpe Adria kelet-európai leányvállalatai jöhetnek szóba - írta kedden az FTD.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.