Baji Csaba marad

A Simicska Lajos köréhez sorolható Baji Csaba ugyan marad az MVM élén, viszont az állami energiaholding eladja az államnak egyik legfontosabb beruházása, a paksi bővítés cégét.

Nem szerepelt az állami MVM tegnapi közgyűlésének napirendjén a vezetők leváltása – tudta meg a Népszabadság. Korábban több MVM-közeli forrásunk is azt várta, hogy az Orbán Viktor kormányfő és Simicska Lajos közti állítólagos feszültségek miatt a közgyűlésen napirendre kerülhet Baji menesztése, aki a 2010-es választások után egy Simicskához köthető energiacég éléről került az MVM-hez. Forrásaink mindezt a két fél állítólagos közeledésével magyarázzák.

Baji marad, de a jövő még homályos
Baji marad, de a jövő még homályos
Móricz-Sabján Simon

A közgyűlésen döntöttek arról, hogy a „magyar állam” az MVM-et tulajdonló állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelő „útján” 10,2 milliárd forintért megvásárolja az MVM-től a paksi bővítés mögött álló MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-t. Szakértőink szerint ez segíti a fejlesztésre felvett tízmilliárd eurós államközi hitel kezelését, amennyiben azt az orosz államtól nem az MVM, hanem a magyar állam vette fel. Noha a fejlesztés szakmai hátterét továbbra is az MVM biztosítja, megfigyelők szerint a váltás a jövőben okozhat zavarokat.

A tavaly az MVM által 281 milliárdért megvásárolt központi gáznagykereskedő és gáztárolórendszer utólagos elszámolása nyomán hatmilliárd forintot visszakaptak az E.ON-tól is. A Déli áramlat magyar nyomvonala mögött álló Déli áramlat Zrt. alaptőkéjét ötmilliárddal emelik meg, ehhez a gázvezetékterv mögött álló, a cég másik 50 százalékát tulajdonló orosz Gazprom hasonló összeggel járul hozzá. Mivel a Gazprom döntése nyomán a vezeték Szerbiából mégsem Olaszország, hanem Ausztria felé veszi az irányt, a másfélszeresére nyúló hazai nyomvonalat újra kell tervezni. A tízmilliárdos újratervezési költséget a lapunk által megkérdezett szakértő reálisnak nevezte.

Az MVM – ismereteink szerint néhány tízmillió forintért – megvette az erdélyi Úz völgyében üzemelő minivízerőmű 90 százalékát is. Bár a Xindex Eco Kft.-t birtokló Lénárd András erdélyi vállalkozót nem értük el, forrásaink megerősítették, hogy korábban megjelent a beruházás körül Világi Oszkár, Hernádi Zsolt Mol-vezér közeli ismerőse, a Mol-tulajdonú szlovák Slovnaft vezetője is. A vízerőmű fennmaradó tíz százalékát ismereteink szerint az erdélyi református egyház megtartotta magának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.