Bács-Kiskunban lecsapott a rezsikommandó

A lakók panaszai alapján a fogyasztóvédelmi felügyelők több olyan Bács-Kiskun megyei közös képviselőt is lelepleztek, aki az előírásokkal dacolva nem függesztette ki a társasház rezsicsökkentésből származó megtakarításait – derül ki a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének minapi közleményéből, melynek jellegzetes szófordulatait igyekszünk szöveghűen idézni.
A felügyelőséghez, mint írják, magas számban érkeztek panaszok és megkeresések „a közös képviselők rezsicsökkentésről szóló tájékoztatási kötelezettségének elmulasztása tárgyában”. Ebből arra következtetnek, hogy „a lakóközösségeket érintő megtakarítások összegéről való tudomásszerzés lehetősége élénk érdeklődést váltott ki a társasházakban és szövetkezeti lakásokban élőkből”.

A fogyasztók számos beadványban sérelmezték, hogy a társasházban nem függesztették ki a rezsicsökkentés mértékéről szóló tájékoztatót – fogalmaznak. Többen érdeklődtekaziránt is, hogy pontosan mit kell tartalmaznia a hirdetménynek. A lakók panaszai nyomán a felügyelőség eljárásokat indított annak tisztázására, hogy az érintett közös képviselők eleget tettek-e a rezsicsökkentésről szóló hirdetmény elhelyezésére, továbbá az éves tájékoztatás megküldésére vonatkozó kötelezettségüknek.

A fogyasztóvédelmi eljárásban először az érintett társasházak helyszíni ellenőrzésére került sor. A hatóság munkatársai a közös helyiségek, lépcsőházak megtekintése során egyik helyszínen sem találtak hirdetményt. Az ellenőrzés során az egyik közös képviselő – a fogyasztóvédelem tudósítása szerint – mulasztását azzal kívánta kimenteni, hogy a hirdetmény által megkövetelt adatok olyan nagy mennyiségű könyvelési anyagból gyűjthetők ki, amit a szabály szerinti határidőig nem tudott teljesíteni.

A felügyelőség a szabályban rögzített konkrét határnapra tekintettel ezt nem fogadta el. Azokban az esetekben, ha a közös képviselő nem tartózkodott a helyszínen, „a felelősség megállapítása érdekében a tényállás további tisztázása szükséges, és ezután követően kerül majd sor a döntéshozatalra”.

A felügyelet fontosnak tartja a hirdetmény kifüggesztését, mert szerinte a bevételekkel való felelősségteljes gazdálkodás, a megalapozott döntéshozatal érdekében nélkülözhetetlen a rezsicsökkentésből származó megtakarítás összegének pontos ismerete. Ezt a lakóközösségben élők kiemelten fontos érdekének tartják. Felhívják a figyelmet, hogy a közös képviselő a jogszabályban kihirdetett hirdetményminta értelemszerű kitöltésével is eleget tehet kötelezettségének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.