Az unió rezsicsökkentési éltanulói között vagyunk

Ha az európai államok közül nem is csak nálunk csökkentek jelentősen a lakossági áram- és gázdíjak, azért az eminensek csoportjához tartozunk - deríthető ki az Eurostat adatainak friss elemzéséből.

Noha a kormányzati megnyilatkozások ellenére az Eurostat friss lakossági energiaárstatisztikái alapján nem csak Magyarország az unió rerzsicsökkentési éltanulója, mégis kétségtelen: a magyar lakossági áram- és gázárak Európában a legalacsonyabbak közé tartoznak, amit a lakosság is könnyebben kifizet, mint a legtöbb európai országban.

Az Eurostat friss, a fizetésekhez viszonyított lakossági áramár-listáján Magyarország pozíciója Belgiummal együtt javult fél év alatt a legnagyobb mértékben, hat helyezéssel. Hollandia kivételével az EU tagállamai, valamint Norvégia, Macedónia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Albánia 32 tagú, a legkisebb fogyasztási kategóriát alapul vevő rangsorában a magyar lakosság 2012. második félévében a 10. legrosszabb (22. legjobb) helyzetűnek számított. A rezsicsökkentés után viszont helyezésünk mindkét szempontból már csak a 16. - vagyis e tekintetben pont középen állunk. Eme, a lakosság teherbíróképességét jelképező rangsorban tehát Magyarország hat helyet javított. Hasonló földcsuszamlásszerű változást mutat Belgium, amelynek fogyasztói a 20. legjobb helyzetből a 14.-be kerültek. Luxemburg négy helyet javított amúgy sem túl sanyarú helyzetű lakosságának áramrezsiterhein. Fél év alatt három-három helyezést javított a bérek/árak viszonyában eddig sem rosszul álló, de 2012-ben 5 helyezést rontó Bulgária és a továbbra is a legkedvezőtlenebb helyzetűek közé tartozó portugálok. A 32 vizsgált állam közül 17 javított 2012. második félévi helyezésén, öté nem változott. A fél év alatt három helyet rontó, most a 15. legkedvezőbbnek számító - vagyis Belgium és Magyarország között álló - Romániánál jobban már csak a hat hellyel visszaeső görög lakosság bánkódhat, bár 10. legjobb helyezésük révén még mindig könnyebben fizetnek az áramért, mint mi.

Euróban most a macedón áramár a legalacsonyabb - mintegy kétharmada a magyarnak -; ott a fizetésekhez képest sem állnak rosszul. Magyarország sorrendben Bulgária, Románia és a Balti-államok után a 8. legolcsóbb áram címére érdemesült. A legnagyobb csökkenést az amúgy igen drága és a fizetésekhez képesti rangsorban is cudarul álló Portugália érte el, ahol fél év alatt 16, egy év alatt 24 százalékkal esett a tarifa. Árcsökkentés terén Szlovénia, Luxemburg, Belgium, az Egyesült Királyság és Ciprus is előttünk áll. Magyarország a listán két helyezést javító nyolctagú csoport része.

A 25 tagú, kizárólag EU-tagállamok 2013 1. félévi adatait tartalmazó gázlistáról Finnország, Ciprus és Málta hiányzik. A fizetésekhez képest a legtöbbet, 11 helyezést az adatot először 2012 2. félvében közlő Görögország javított, amely a legrosszabb, 25. helyről a 14.-re került. Az élboly alsó tartományában évek óta idegesen ugráló Olaszország most 7 helyet javított, így az unióban az olasz pénztárca számára a 11. legmegfizethetőbb a gáz. A pozícióváltozási listán harmadik helyezett Magyarország, amely négy pozícióval az eleve nem túl rossz 10. helyről a 6.-ra javított. Vagyis ma már Magyarországon az egyik legkönnyebb a gázt kifizetni. Gáz tekintetében a vizsgált 25 tagállam közül 13 rontott pozícióján: az eleve rossz helyzetű Csehország hármat - vagyis szinte ott a legmegterhelőbb a rezsi -, a középmezőnyhöz tartozó Németország négyet, a nála valamivel kedvezőtlenebb és most öt hellyel visszaeső Lengyelországban pedig ma már igen komoly nehézségeket jelent a lakosságnak a gázszámla.

Az euróban mért lakossági gázárak tekintetében - a Bosznia-Hercegovinával 26 tagúvá bővült listán - Románia áll az olcsósági lista élén. Utána rögtön Magyarország következik: a vizsgált európai államok körében tehát Magyarországon a második legkedvezőbb a lakossági gázár. A legdrágább Svédországban a lakosság a mi tarifánk majdnem négyszeresét fizeti. A pozíciójavítási sorrendet 11-gyel megint csak Görögország vezeti, vagyis a görögök terhei nem a fizetések emelése, hanem az ottani gázdíj 40 százalékos metszése miatt enyhülnek. A mi díjunk dupláját fizető spanyolok és olaszok 4-4 helyezést javítottak. Magyarország illetve a nálunk szintén közel kétszer drágább Szlovénia pedig 3-3-mal került kedvezöbb pozícióba. A vizsgált 26 állam közül 16-ban nőttek a gázárak. A nálunk rendre több mint kétszer drágább Szlovákia és Németország 4-4, Csehország pedig 5 hellyel esett vissza.

Számításainkat az Eurostat legalacsonyabb fogyasztási kategória szerinti lakossági energiaárstatisztikái alapján végeztük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.