Az oroszok mégis segítettek Cipruson

Oroszország beleegyezett a ciprusi adósság visszafizetésének átütemezésébe, a korábban nyújtott hitel kamatának csökkentésébe - derül ki a Nicosiának nemzetközi támogatást nyújtó trojka dokumentumából.

A nemzetközi hitelnyújtók, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság április 30-án kelt, és most ismertetett dokumentuma szerint Oroszország két évvel meghosszabbította a 2011-ben felvett és eredetileg 2016-ban lejáró 2,5 milliárd euró adósság visszafizetésének idejét, a kamatot pedig 4,5 százalékról 2,5 százalékra csökkenti.

A bankválságba került Ciprusnak tízmilliárd eurós nemzetközi segítségnyújtást hagyott jóvá a trojka. A mentőcsomaghoz az EU az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretéből 9 milliárd euróval, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egymilliárd euróval járul hozzá. További 13 milliárdot Ciprusnak kell biztosítania a válságkezeléshez. A trojka április végi keltezésű dokumentuma szerint a három évre szóló 10 milliárd eurós hitelkeretből 3 milliárdot májusban szabadítanak fel Ciprusnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.