265 milliárd forint az E.ON gázcégeiért

Az állami MVM csütörtökön aláírta a német E.ON tulajdonában lévő, összesen 4,4 milliárd köbméter kapacitást képviselő honi gáztárolócég illetve a központi gáznagykereskedő megvásárlásáról szóló adásvételi szerződést. A vételár közel 870 millió euró - mai árfolyamon mintegy 265 milliárd forint. Az MVM részben saját, részben külső forrást vesz ehhez igénybe.

Az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. aláírta az E.ON hazai földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást - közölte lapunkkal az MVM.

A közlemény nem tér ki arra, hogy a két fél részéről kik és hol írták alá a dokumentumokat. A jelek szerint az aláírást zárt körben hajtották végre, nélkülözve mindennemű ünnepélyes külsőséget.

Előzetesen az MVM közgyűlése jóváhagyta a parafált szerződést - szögezik ugyanakkor le. A teljes vételár megközelítőleg 870 millió euró - fűzik hozzá. (Ez mai árfolyamon 265 milliárd forint.)

Ez magában foglalja az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt. hozzávetőleg 350 millió euró értékű részvényeit és a két társaság egyéb átvállalt kötelezettségeit. A tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően, előreláthatólag 2013 második felében zárulhat. A végleges ár a záráskori gázkészletek függvényében alakul ki.

Az adásvétel tárgya az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt. részvényeinek 100 százaléka, vagyis a két cég minden vagyontárgya az MVM Csoport tulajdonába kerül, beleértve az E.ON Földgáz Trade Zrt. földgázkészletét és az E.ON Földgáz Storage Zrt. tárolóiban található párnagázt.

A tranzakció keretében az MVM Zrt. kiváltja a társaságok jelenleg fennálló tulajdonosi kölcsöneit is, ezeket a tranzakció zárásakor fizeti meg az eladó részére. Az MVM Zrt. a tervek szerint részben saját-, részben pedig külső forrásokból finanszírozza a tranzakciót.

A két vállalat megvásárlásán felül a szerződő felek rögzítik azt, hogy az MVM vételi opcióval élhet az (orosz eladót képviselő Gazprom és a magyar vevőt képviselő E.ON Földgáz Trade közé ékelt, közös tulajdonban lévő) Panrusgáz Zrt. azon részvénypakettjének megszerzésére is, amely az E.ON Ruhrgas International GmbH tulajdonában van. Az E.ON Földgáz Trade Zrt. hosszú távú gázbeszerzési szerződéseivel több különböző forrásból biztosítja Magyarország igényeit. A szerződések közül kiemelkedik az orosz hosszú távú gázbeszerzési megállapodás - zárul a közlés.

Az E.ON Földgáz Storage Zrt. négy földalatti tárolója mindösszesen 4,43 milliárd köbméteres mobilgáz kapacitású - közli háttéranyagában az E.ON. Ez Magyarország teljes 2012. évi földgázfogyasztásának mintegy felét, a teljes éves lakossági gázfogyasztásnak megfelelő mennyiséget tesz ki. A tranzakció lezárultával ismét hazai társaság üzemelteti majd az 2,17 milliárd köbméteres névleges mobilgáz kapacitású zsanai, a 340 millió köbméteres pusztaedericsi, az 1,64 milliárd köbméteres hajdúszoboszlói és a 280 millió köbméteres kardoskúti földgáztárolót.

Az E.ON Földgáz Trade Zrt. Magyarország legnagyobb gázkereskedője, hiszen az összes magyar gázszolgáltató ellátását biztosítani tudja, így közvetve a lakossági fogyasztók ellátásbiztonságában is kiemelkedő szerepet vállal. A jelenleg E.ON tulajdonú kereskedőcég az MVM Partner Energiakereskedelmi ZRt. mellett jelentős szerepet játszik a liberalizált földgázpiacon is. Hosszú távú gázbeszerzési szerződéseivel hat különböző forrásból biztosítja Magyarország igényeit, bár ezek közül - mint fogalmaznak - kiemelkedik az orosz hosszú távú gázbeszerzési megállapodás.

Jelenleg a két E.ON-társaságban közel 250 munkavállaló dolgozik.

Az E.ON csoport 2006-ban, 300 millió euró készpénzért és 600 millió eurónyi hitel átvállalásával vásárolta meg a MOL Földgáztároló Zrt. és a MOL Földgázellátó Zrt. 100 százalékos részvénycsomagját. Az E.ON Földgáz Storage Zrt. 2007-2009. között 32 milliárd forint (mintegy 110 millió euró) értékű beruházással 600 millió köbméterrel növelte a zsanai göldalatti gáztároló kapacitását - emlékeztetnek.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója Németh Lászlóné szakminiszter és Marcus Schenck, az E.ON igazgatósági tagja társaságában a novemberi aláíráskor
Budapest, 2012. november 30. A Miniszterelnökség által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója (b2) Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter (b) és Marcus Schenck, az E.ON igazgatósági tagjának (j) társaságában, miután szándéknyilatkozatot írtak alá az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek az MVM-re történő átruházásáról 2012. november 30-án a Parlamentben. MTI Fotó: Miniszterelnökség/Árvai Károly
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.