Az MNV mást tud az MVM-tőkeemelésről?

Az állami vagyonkezelő holding tájékoztatása szerint az MVM saját forrásain felüli összegeket biztosítják a Főgáz 41 milliárdba kerülő 49 százalékának megvásárlásához. Az MVM szerint viszont nekik erre egy fillér saját forrásuk nincs.

A kormány az MVM rendelkezésére álló forrásain felül szükséges összegeket biztosítja a Főgáz 49 százalékos csomagjának megvásárlásához - válaszolta lapunk megkeresésére az MVM állami tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Eme források rendelkezésére állásáról a nemzetgazdasági miniszter gondoskodik - tették hozzá.

Az MVM mai közleményéből ugyanakkor az a következtetés vonható le, hogy az energiaholding közgyűlésén az MNV a Főgáz 41 milliárdos vételárának teljes körű biztosítását magára vállalta. Vagyis az MVM-nek semennyi forrás nem áll rendelkezésre a vételhez. (Más kérdés, hogy ugyanazon a közgyűlésen az MVM egy korábbi klubhitelkeretét több mint 200 milliárdosra bővítették.)

Az MVM pontosító kérdésünkre újfent emlékeztetett közleményükre. Eszerint az MNV kötelezettséget vállalt arra, hogy a tranzakcióhoz kapcsolódóan az MVM Zrt.-t mint vevőt terhelő valamennyi kötelezettség kifizetéséhez szükséges forrást a társaság rendelkezésére bocsátja.

A két nyilatkozat egyetlen közös értelmezése tehát csak az lehet, hogy az MNV az MVM zéró mértékű saját forrásaihoz járul hozzá a maga 41 milliárdos forrásával.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól még várjuk az arra vonatkozó tájékoztatást, hogy a 41 milliárdot a költségvetés saját tartalékaiból, az államadósság-növelés terhére vagy esetleg más forrásból tervezik állni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.