Az EU-hoz fordul a CER Hungary az itteni vasúti árupiac torzulása miatt

A vasúti fuvarozással foglalkozó magyar magán vasúttársaság szerint az állam beavatkozása a liberalizált vasúti árufuvarozási piacon ellehetetleníti a kisebb magánvállalkozásokat.

A vasúti árufuvarozással foglalkozó CER Hungary Zrt. magyar magán vasúttársaság levélben fordult az Európai Unió közlekedési, valamint versenypolitikai biztosaihoz a vasúti árufuvarozási piac torzulása miatt - mondta Horváth László, a társaság elnök-vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A Siim Kallas közlekedési és Joaquín Almunia versenypolitikai biztosnak csütörtökön elküldött levélben arra hívják fel a figyelmet, hogy néhány tagországban az állam támogatja a vasúti árufuvarozást, és ezzel beavatkozik a liberalizált piac működésébe, hátrányos helyzetbe hozza a profitorientált társaságokat.

Horváth László rámutatott, hogy erre a jelenségre nemrégiben az európai vasutak szervezete is felhívta a figyelmet, az Európai Parlament több mint húsz tagállam elmarasztalását kérte, illetve az Európai Bíróság 13 tagország ellen eljárást indított az ügyben.

Horváth László hangsúlyozta: szeretnék ráirányítani az Európai Bizottság figyelmét, hogy az állam beavatkozása a vasúti árufuvarozás piacán ellentétes az uniós szabályozással, versenyellenes piaci viszonyok kialakulásához vezet, és fokozatosan ellehetetleníti a kisebb magán vasutakat.

Az elnök-vezérigazgató kifejtette: választ várnak arra, hogy a biztosok szerint meddig engedhető meg a piacellenes magatartás a vasúti árufuvarozásban. Lobbizásukkal szeretnék elérni, hogy az Európai Unió minden tagállamában érvényesüljön az áruk szabad mozgásának alapelve, és létrejöjjön a korlátozásoktól mentes, liberalizált vasúti áruszállítási piac.

A 95 százalékban magyar és 5 százalékban külföldi magánszemélyek tulajdonában lévő CER Hungary Zrt.-nek a magyar vasúti árufuvarozási piacon 5 százalékos a részesedése. Tavalyi árbevétele közel 2,4 milliárd forint volt, emellett 300 millió forint nyereséget ért el. A magyar piacon kívül jelen vannak a szlovák, a román és a szlovén vasúti árufuvarozásban, és hamarosan Csehországra is kiterjesztik tevékenységüket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.