Az egész országban begyorsult a Vodafone

Az ország hetven százalékán elérhető a 21 és a 42 megabites sávszélesség mobilon – jelentette be a Vodafone Magyarország.

A mobilszolgáltatónak ma reggel a Class FM rádiócsatorna segített demonstrálni, mit is tud az új hálózat. A cég kibérelt a Class FM-nek egy villamost, amely fel s alá közlekedett a hatos vonalán,  s a reggeli Morning Show-t pedig erről a villamosról sugározták. A hangot a Vodafone mobil adathálózatán juttatták el a rádió központjába, ahonnan pedig sugározták az adást.

Mint azt Diego Massida, a cég vezérigazgatója lapunknak adott interjújában elmondta: 110 új bázisállomást építettek a hálózatrekonstrukció során, amely ezt a sebességfejlesztést lehetővé tette, s jelenleg 673 településen elérhető a gyors internet. A munkákkal rohamtempóban, alig kilenc hónap alatt végeztek. A fejlesztések ezzel azonban nem értek véget, hiszen a cég az elnyert két megahertrznyi frekvenciával csaknem országos lefedettséggel képes nyújtani a 3G mobilinternet szolgáltatást.

Döbrőssy Gábor, a Vodafone műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: óránként kétmillió perc, naponta 12 millió perc és hatmillió SMS áramlik a cég alaphálózatán, s nagy ütemben nő a hálózaton átáramló adatok mennyisége. Az ehhez szükséges háttér-infrastruktúra is megújult, a cég kapcsolóközpontjait is lecserélték, a korábbi szekrény méretű eszközökről kisebb alacsony fogyasztású berendezésekre. – Havi húszezer tonna széndioxid kibocsátásától tehermentesíti a környezetet az, hogy ezekkel az energiatakarékos eszközökkel dolgozunk – mondta Döbrőssy.

Beck György, a cég elnöke lapunk kérdésére elmondta: a teljes hálózatrekonstrukció és a lefedettség növelése több tízmilliárd forintos beruházás volt, ebből 15 milliárdnál is többet fizetnek az NMHH tenderén elnyert frekvenciákért. 

A cég bemutatta a lakossági használatra szánt mini bázisállomást is, amely pincékben, vagy vastag vasbeton-épületekben biztosíthatja a 3G lefedettséget, ahová hagyományos módszerrel nem jutna el a rádiótelefonos jel. A minibázis akkor működik, ha szélessávú internetre csatlakoztatják. Az apró bázisállomás csak a beprogramozott telefonszámoknak ad térerőt, így idegenek nem haszunálhatják. A minibázis ára harmincnyolcezer forint. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.