Még nem ijedtek meg a régi szoftveresek

Annyira még nem ijedtek meg a Windows XP operációs rendszert használók, mint amennyire  számítógépgyártók szeretnék. A „nyugdíjazott” alapszoftver támogatását a héten szüntette be a Microsoft, s ezzel biztonsági szempontból támadhatóvá vált a rendszer. Ennek ellenére a globális számítógép (PC) eladások nem vettek nagy lendületet, amiből arra lehet következtetni, hogy legtöbben az olcsóbb megoldást választják: a szoftvert cserélik le a gép helyett.

Ez viszont nem segíti a tavaly negatív forgalmi rekorddal záró PC-ipar gyors és látványos felépülését. A két vezető piackutató, a Gartner és az IDC első negyedévet összegző statisztikája mindazonáltal némi reményt sugároz: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az eladások visszaesése mérséklődött, a Gartner 1,7, az IDC 4,4 százalékos mínusztól számolt be, 77 milliós összforgalmat becsülve.

Felépülésről tehát az elemzők szerint nem lehet beszélni, fájdalomcsillapító hatásról viszont igen. A gépcserékre biztonsági okokból döntően a vállalatok szánták rá magukat, így a flottabeszerzéseknek is köszönhető, hogy elsősorban a piacvezető három nagy gyártó, a kínai Lenovo, az amerikai Hewlett-Packard és a Dell profitáltak a legtöbbet a váltásból, míg a többiek - élen a már jó ideje gyengélkedő tajvani Acerrel – tovább veszítettek piaci részesedésükből.

Az elemzők a következő időszak forgalmi kilátásait a „több mint bizonytalan” kategóriába sorolják. A Gartnernél úgy értékelik, hogy a táblagép-eladások innentől fogva már nem mennek a PC-eladások rovására, és az XP-faktor miatt is sokan hozzák előre vásárlásaikat az előttünk álló hónapokban. Az IDC-nél nem ennyire optimisták: azt ők is elismerik, hogy a tabletek elszívó ereje a piac telítődésével lassul, de szerintük ez alapvetően nem húzza ki a slamasztikából a hagyományos asztali és hordozható számítógépek gyártóit.

Az első negyedévben a globális eladások 18,4 százalékát vitte el az amerikai piac, ahol a globális első, a kínai Lenovo továbbra is lendületesen nyomul felfelé. Ezúttal az egy évvel korábbihoz képest 16 százalékkal 1,46 millió darabra növelte eladásait, s már a harmadik helyen álló Apple nyakában lohol. Az iBook gyártója 3,8 százalékot veszítve, 1,52 millió eladott géppel a negyedik, 10,8 százalékos piaci részesedése mér csak 0,4 százalékponttal alacsonyabb riválisánál. A Hewlett-Packard 25, illetve a Dell 23,8 százalékos részesedését még nem fenyegetik a kínaiak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.