Az Uber ad számlát, de nem világos, miről

Nem világos, hogy sofőrjei nevében miről is állít ki számlát utasainak hétfőtől az Uber.
Tüzetesebben tanulmányozva a letöltött elektronikus számlákat, ugyanis kiderül: azokról hiányzik egy igen lényeges információ, méghozzá az, milyen szolgáltatásról szólnak. A számla erre rendszeresített sorában mind­össze annyi szerepel, hogy „Díj". Mint tegnap megírtuk, a dokumentumnak nem ez az egyetlen hiá­nyossága, hiszen azon a vevő neve olvasható, a címe azonban nem. Az egyik számlát, amit lapunk munkatársa kapott, elküldtük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) azt a kérve, foglaljanak állást: szabályosnak minősül-e az. Válasz egyelőre nem érkezett.
A taxisok is kíváncsiak a konkurens adózási technikájára
A taxisok is kíváncsiak a konkurens adózási technikájára
Szabó Miklós / Népszabadság

A dolog azért nem lényegtelen, mert a NAV honlapján az Uber-sofőröknek szóló tájékoztatás szerint ők szállítási szolgáltatást nyújtanak az utasnak. Ehhez bizonyos hatósági engedélyekre van szükségük, s elviekben a vállalkozásuknak is meg kell jelölniük ezt a tevékenységi kört.

Utánanéztünk, így tett-e az a vállalkozás, amelynek nevében az Uber kiállította a számlát munkatársunknak. Az Opten céginformációs adatbázis szerint a kft. informatikai és mérnöki szolgáltatásokat jelölt meg tevékenységi körként.

Feltettük a kérdést az Ubernek, hogy ellenőrzik-e, vajon autós partnerük cége megjelölte-e a személyszállítási szolgáltatást tevékenységei között, és hogy pontosan milyen szolgáltatásról adnak számlát. Utóbbi felvetésünkre nem válaszoltak, az ellenőrzés kapcsán viszont azt írták, partnereik „független szerződő felek, akik vállalkozói és adózási döntései­ket saját maguk hozzák, de az adózási szabályok betartását megállapodásban vállalják – e nélkül nem is használhatnák az Uber platformját". Vagyis ők nem ellenőriznek semmit, de azok a sofőrök, akik nem tartják be a szabályokat, egyben az Uberrel kötött szerződést is megszegik.

A múlt héten egyébként az Uber megállapodást kötött egy független adótanácsadó céggel, amely minden hozzájuk forduló autóspartnernek kedvezményesen nyújt adózási és könyvelési tanácsokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér